چند نکته در باره روشنگری، مطالبه گری و اصلاحات-فیجانی 44
بنام خدا
چند نکته در باره روشنگری، مطالبه گری و اصلاحات
از نظر اینجانب، افرادی که در امر روشنگری و مطالبه گری فعالند، حتی اگر اشباهاتی هم مرتکب شوند، برای جامعه خود و کل بشریت، از کسانی که بی تفاوت یا ترسو هستند سودمندترند.
اما ضرورت دارد چند نکته را همیشه مد نظر داشته باشیم:
در سراسر جهان افراد و گروه های بسیار قدرتمند، عموم را مشغول مسائل بی اهمیت یا کم اهمیت می کنند تا خود بتوانند به اهداف نامشروعشان برسند، مانند تکرار بحث های بی نتیجه در باره نواقص یا دستاوردهای احزاب سیاسی، مسابقات ورزشی و زندگی سلبرتیها، اختلافات قومی و مذهبی.
از اینرو، با توجه به اینکه به طرق گوناگون مورد بمباران اطلاعاتی هستیم، باید مراقبت شود، جز در موارد ضروری، وقتمان را صرف پرداختن به چنین مطالبی نکنیم (از طریق خواندن و تماشا کردن یا نوشتن و بحث کردن).
در عین حال، تلاش شود فضای گفتگوی علمی، مستدل و منطقی در باره امور مهم، با هدف ارائه راهکار برای حل مسایل و رفع معضلات همراه با رعایت اولویت ها، برای همه فراهم شود. لازمه تحقق این امر پرهیز از تعصب بی اساس، گوش دادن و فکر کردن منتقدانه در باره راهکارها و اندیشه های گوناگون (موافق و مخالف) است. بدیهی است که انسان نمی تواند بدون پیش فرض گوش دهد یا بخواند؛ اما می تواند بطور موقت پیش فرض ها را به تعلیق در آورد تا واقعیات را بهتر درک کند، و با ذهن باز آماده تغییر عقیده ای بعد از فراهم آمدن دلایل کافی باشد.
قبل از اینکه مطلبی را منتشر کنیم، آن را بررسی کرده و در باره درستی و ارزش تمام گزاره های آن فکر کنیم. نشر شایعات و مطالب بی اساس مانع جدی بر سر راه تغییر و اصلاح است. علاوه براین، ممکن است مطلبی درست باشد اما ارزش خواندن و فکر کردن نداشته باشد یا فعلا در اولویت نباشد.
در همه حال، بدون سوگیری و با نیت خیر و اصلاح امور بنویسیم یا بازگو کنیم، و از غرض ورزی و تخریب دیگران پرهیز کنیم.
اقدام ما محدود به گلایه و تکرار مطالب بی تاثیر یا کم اثر نباشد؛ در کنار بیان مشکلات و نواقص، اگر پیشنهاد و راهکاری داریم به متولیان مربوطه ارائه دهیم و برای تقویت پیگیری، رونوشتی به رسانه های مختلف (ناهمسو) و دستگاه های نظارتی بفرستیم. اینکه می گویند شنونده ای نیست یا دستگاه های نظارتی اقدام شایسته ای نمی کنند، بهانه ای موجه نیست. وقتی تعداد مطالبه گران زیاد و مطالبه گری مصرانه و با روشی علمی و متقاعدکننده باشد، بالاخره نتیجه خواهد داد، هرچند کم باشد، و مسئولین مفسد، نالایق یا کم کار، مجبور به تغییر رویه یا ترک جایگاه می شوند و به تدریج تغییرات مطلوب حاصل خواهد شد.
و در آخر، به بیگانگان بهانه و اجازه دخالت در امور کشورمان ندهیم؛ همانطور که ممکن است دو برادر با هم اختلاف و حتی جنگ و دعوا داشته باشند، اما به دیگران اجازه دخالت ندهند. یعنی اگر سیاستمداران و دولتمردان خارجی یا روزنامه نگاران، مجریان و دیگر مزدوران، برای تشدید اختلافات و پیچیده تر کردن مشکلات، اظهارنظر کردند و اقدامی کردند، به خاطر منافع شخصی یا حزبی، با آنها هماهنگ نشویم، و اگر می توانیم به آنها پاسخ مناسب و قاطع دهیم؛ حتی اگر همه دولتمردان کشورمان را فاسد و نالایق می دانیم و فراتر از اصلاح، خواهان انقلاب هستیم.
اکبر فیجانی 26 تیر ماه 1401
- ۰ نظر
- ۲۶ تیر ۰۱ ، ۱۴:۲۲