گزیده مطالب در باره دولت سیزدهم (کابینه شهید آیتالله رئیسی)
*****************************************************
یادداشت/
کارنامه درخشان سیاست خارجی دولت سیزدهم
دولت سیزدهم به جای تمرکز ومعطوف کردن توان و ظرفیت دستگاه سیاست خارجی بر مذاکره و گفتگوی بی نتیجه با غرب، سیاست خارجی متوازن مبتنی بر همگرایی و چندجانبهگرایی را در دستور کار خود قرار داد.
به گزارش مشرق، دکتر علیرضا اسماعیلی مازگر استاد دانشگاه و پژوهشگر مسائل سیاست خارجی و روابط بین الملل در یادداشتی اختصاصی درباره ابعاد سیاست خارجی دولت سیزدهم نوشت:
در آغازین سالهای گام دوم انقلاب کبیر و شکوهمند اسلامی ایران، دولت سیزدهم با رویکرد تحولی و با شعارهای انقلابی بر سرکار آمد. دولت مردمی شهید آیت الله رئیسی درکمتر از سه سال خدمتگزاری، نور ایمان و بارقهی امید را در دل ملت بزرگ ایران و مستضعفین جهان پرفروغتر از همیشه نمود. یقیناً یکی از جلوه ها و دستاوردهای افتخارآفرین دولت مردمی و انقلابی، حوزه «سیاست خارجی» است که این مهم در سایهی اتکال به خداوند متعال، تکیه بر مردم، ولایتمداری و حرکت در چارچوب اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی حاصل گردید.
سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا بر اصول و مبانی محکم انقلاب اسلامی ازجمله سه اصل: عزت، حکمت و مصلحت بنیان نهاده شده است. دولت سیزدهم طی عمر کوتاه خود، چه در کلام و چه در رفتار، تلاش نمود به سه اصل عزت، حکمت و مصلحت پایبند باشد. «پرهیز از چشم دوختن به حرف و تصمیم مقامات کشورهای دیگر»، «نداشتن اعتماد بی جا به طرف های مقابل»، «رفتار و گفتار خردمندانه، اندیشیده و محاسبه شده» و «داشتن انعطاف در موارد لازم»، ترجمان سه اصل عزت، حکمت و مصلحت در کلام مقام معظم رهبری هستند که در سیاست خارجی دولت آیت الله رئیسی تبلور داشتند.
عزت آفرینی و نتیجه بخش بودن پایبندی به اصول سیاست خارجی نظام مقدس اسلامی، از سنت های تغییرناپذیر الهی است که در این برهه و در برهه هایی از عمر بابرکت جمهوری اسلامی شاهد آن بوده ایم. علیرغم کوتاه بودن دوران خدمت دولت انقلابی و با وجود درگیرشدن در پیچیده ترین جنگ ترکیبیِ امنیتی، رسانه ای، شناختی علیه کشورمان در پاییز و زمستان ۱۴۰۲ و همچنین با وجود تشدید تحریم های ظالمانه نظام سلطه علیه ایران اسلامی، توفیقات و دستاوردهای دولت آیت الله رئیسی در همه بخش ها بسیار شامخ، گسترده، افتخارآمیز و امیدآفرین است. در این مجال کوتاه برخی از نتایج و دستاوردهای حوزه سیاست خارجی دولت سیزدهم مورد اشاره قرار می گیرد:
کارنامه درخشان سیاست خارجی دولت سیزدهم
تقویت محور مقاومت و توسعهی عمق راهبردی کشور: یکی از نتایج درخشان سیاست خارجی دولت سیزدهم، تقویت محور مقاومت و افزایش انسجام و هماهنگی درونی بین اعضای محور مقاومت است که اوج این سیاست را می توان بعد از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ مشاهده کرد. وزیرِ شهید دکتر امیرعبدالهیان، بعد از ۷ اکتبر با سفرهای متعدد به کشورهای منطقه، حضور فعال و اثرگذار در مجامع منطقه ای و بین المللی مانند اجلاس جده، مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل و با مواضع قاطع، شفاف، مدبرانه و شجاعانه خود در حمایت از جبهه مقاومت و در دفاع از مردم، زنان و کودکان مظلوم غزه، نقشی محوری و سازنده در تقویت محور مقاومت و انسجام بخشی بین اعضای جبهه مقاومت داشت. عملیات غرورآفرین وعده صادق، درسایهی هماهنگی کامل بین دیپلماسی و میدان و انسجام ایجاد شده بین اعضای محورمقاومت موفق گردید.
بدون شک، این عملیات درخشان ترین قدرت نمایی جبهه مظلومان و مستضعفان جهان علیه صهیونیسم و استکبار جهانی بود. تحقق وعده صادق، قدرت فرامنطقه ای جمهوری اسلامی ایران را تثبیت و نظام سلطه را مجبور به اعتراف و پذیرش آن نمود.
امروز به برکت سیاست خارجی عزت مدارانه دولت سیزدهم، شاهد تقویت، تحکیم و اعتلای جبهه مقاومت، افزایش روحیه مبارزه علیه صهیونیسم در کشورهای منطقه و جهان، وحدت و انسجام بالا در میدان نبرد، افزایش کنشگری و ابتکار عمل جبهه مقاومت از یمن تا لبنان، گسترش بیش از پیش اعتبار و مقبولیت منطقه ای و جهانی گفتمان مقاومت، افزایش چشمگیر قدرت بازدارندگی و توسعه عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران هستیم.
تقویت سیاست همسایگی: دولت سیزدهم طی عمر کوتاه خود، سیاست همسایگی را نه در حرف و شعار، بلکه در عمل پیش برد. برخی از مصادیق اجرای سیاست همسایگی دولت آیت الله رئیسی عبارتند از: انجام ۱۴ سفر رئیس جمهور به کشورهای همسایهی روسیه (۲ بار)، تاجیکستان (۲ بار)، ترکمنستان (۲ بار)، ازبکستان (۲ بار)، قزاقستان، عمان، قطر، ترکیه، عربستان و پاکستان، سفر روسای جمهور و امرای کشورهای روسیه، ترکیه، عراق، ترکمنستان، قزاقستان، ارمنستان، ازبکستان، عمان، قطر و کردستان عراق به ایران، امضای بیش از ۱۱۰ سند همکاری با کشورهای همسایه در سفر رئیس جمهور ایران و میزبانی از روسای جمهور کشورهای همسایه، امضاء موافقتنامه جامع همکاری ۲۰ ساله با روسیه، نهایی سازی موافقتنامه همکاری های جامع با عراق و ترکیه، احیای روابط با عربستان سعودی و بازگشایی سفارت خانه های دو کشور.
اقدامات موفقیت آمیز در احیای روابط با بحرین، بهبود و توسعه روابط با امارات متحده، مدیریت تنش های سیاسی با طالبان و آذربایجان، افزایش چشمگیر روابط اقتصادی و رشد مدوام تجارت خارجی با ۱۵ کشور همسایه (رشد ۴۳ درصدی در سال ۱۴۰۰، رشد ۱۴/۴ درصدی در ۱۴۰۱ و رشد ۱/۳۵ درصدی در ۱۴۰۲)، افتتاح نخستین بازارچه مرزی مشترک ایران و پاکستان با حضور روسای جمهور دو کشور، افتتاح سد مشترک «قیز قلعه سی» بر روی روخانه ارس با حضور روسای جمهور ایران و آذربایجان و ...
فعال شدن دیپلماسی اقتصادی: از مهم ترین دلایل موفقیت سیاست خارجی دولت سیزدهم، توفیقات و دستاوردهای حاصل شده در حوزه دیپلماسی اقتصادی است. با توجه به آمار موجود، اغراق نیست اگر بگوییم در کمتر از سه سال دولت سیزدهم بیش از هشت سال دولت های یازدهم و دوازدهم در حوزه دیپلماسی اقتصادی فعالیت صورت گرفته است. برخی از دستاوردهای فعال شدن دیپلماسی اقتصادی در دولت سیزدهم عبارتند از: برگزاری ۴۲ اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی با کشورهای مختلف، افزایش تجارت خارجی و دستیابی به رکورد ۱۵۳ میلیارد دلار (۸۶/۹ میلیارد دلار صادرات و ۶۶/۳ میلیارد دلار واردات)، امضای موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، افزایش ۴۰۰ درصدی صادرات خدمات فنی و مهندسی، تکمیل و افتتاح مگاپروژه انتقال آب، سد و نیروگاه سریلانکا (به عنوان بزرگترین صادرات خدمات فنی و مهندسی تاریخ کشورمان به میزان ۵۳۰ میلیون دلار).
افزایش ۲۰ درصدی صادرات محصولات صنعتی، رشد مداوم ترانزیت خارجی از ایران (رشد ۶۸ درصدی در نیمه دوم سال ۱۴۰۰، رشد ۲۲ درصدی در سال ۱۴۰۱، رشد ۳۶/۵ درصدی در سال ۱۴۰۲ و رشد ۵۶/۵ درصدی در دو ماهه اول ۱۴۰۳)، راه اندای کریدور شمال- جنوب از روسیه تا هند پس از ۲۲ سال، ساخت و بهره برداری از راه آهن زاهدان- خاش بطول ۱۵۵ کیلومتر به عنوان بخش مهمی از کریدور شمال- جنوب، امضاء موافقتنامه احداث راه آهن رشت- آستارا بین ایران و روسیه، آغاز عملیات اجرایی راه آهن شلمچه- بصره با همکاری و سرمایه گذاری مشترک با عراق، آزادسازی ۱۸/۴ میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه شده ایران در عراق، کره جنوبی، ژاپن و ...، وصول طلب ۳۹۰ میلیون پوندی (۵۳۰ میلیون دلاری) ایران از انگلیس بعد از نیم قرن، تسویهی بدهی ۱/۶ میلیارد دلاری ترکمنستان، افزایش تولید نفت خام و بازپس گیری جایگاه سوم ایران در اوپک، جهش صادرات نفت خام و دستیابی به رکورد بالاترین میزان صادرات طی ۶ سال اخیر (۱ میلیون ۵۶۰ هزار بشکه در روز بطور متوسط در سه ماهه اول ۲۰۲۴).
رشد ۸۶ درصدی صادرات گاز مایع و دستیابی به ۶/۸ میلیارد دلار صادرات، افزایش ۱۲۵ درصدی صادرات گاز طبیعی به کشورهای همسایه، آغاز ساخت خط لوله انتقال گاز ایران از سوی پاکستان پس از ده سال وقفه، آغاز امضای تفاهمنامه ۴۰ میلیارد دلاری با شرکت گازپروم روسیه، انعقاد تفاهمنامه همکاری با کشور عمان برای صادرات گاز، سواپ گازی ترکمنستان، ایران و آذربایجان پس از ۵ سال توقف.
سهامداری ایران در پالایشگاههای فراسرزمینی آمریکای لاتین، ثبت رکورد حمل نفت خام و فرآورده با حجم ۹۴ میلیون تن توسط ناوگان شرکت ملی نفتکش ایران به عنوان یکی از ۵ ناوگان بزرگ جهان، تقویت ناوگان هوایی کشور با خرید و بکارگیری ۶۰ فروند هواپیمای مسافربری، اتصال شبکه برق ایران به پاکستان و توافق برای صادرات ۲۰۰ مگاوات برق در گام نخست، ساخت و تحویل دو نفتکش عظیم به ونزوئلا و امضاء قرارداد ساخت دو نفتکش دیگر، برقراری خط کشتیرانی با قاره آفریقا و آمریکای لاتین، افزایش امنیت غذایی و تامین پایدار ذخایر راهبردی کشور، کاهش وابستگی تجارت خارجی کشور به دلار از ۳۰ درصد سال ۱۴۰۰ به ۱۰ درصد در سال ۱۴۰۲، جذب سرمایه خارجی ۱۱/۹ میلیارد دلاری در کمتر از سه سال و ثبت رکورد بالاترین میزان جذب سرمایه خارجی در ۱۶ سال گذشته (در دو دولت یازدهم و دوازدهم مجموع سرمایه خارجی جذب شده ۹/۷ میلیارد دلار بود)، خروج نام ایران از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) و ...
سیاست خارجی متوازن و توسعهی چندجانبه گرایی: دولت سیزدهم به جای تمرکز ومعطوف کردن توان و ظرفیت دستگاه سیاست خارجی بر مذاکره و گفتگوی بی نتیجه با غرب، سیاست خارجی متوازن مبتنی بر همگرایی و چندجانبهگرایی را در دستور کار خود قرار داد. برخی از نتایج ارزشمند این رویکرد عبارتند از: خروج ایران از انزوای جهانی، عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای پس از ۱۵ سال عضویت ناظر، عضویت رسمی ایران در گروه بریکس، حضور و سخنرانی رئیس جمهور در جمع سران سازمان همکاری شانگهای، سران کشورهای گروه بریکس، اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) و اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز، سفر رئیس جمهور به چین و اجرایی شدن سند جامع همکاری ۲۵ ساله دو کشور و امضاء ۲۰ سند همکاری.
سفر رئیس جمهور به اندونزی و امضاء ۱۱ سند همکاری، سفر رئیس جمهور به سه کشور ونزوئلا، نیکاراگوئه وکوبا و امضاء ۳۵ سند همکاری، سفر رئیس جمهور به کشورهای آفریقایی کنیا، اوگاندا، زیمبابوه و آفریقای جنوبی و امضای ۲۱ سند همکاری، سفر رئیس جمهور به سوریه و امضای ۱۴ سند همکاری، سفر رئیس جمهور به سریلانکا و امضای ۵ سند همکاری، حضور فعال وزیر خارجه در اجلاس بریکس پلاس، داووس، اتحادیه کشورهای حاشیه اقیانوس هند و ...
فعال شدن در مجامع بین المللی و پویایی پیگیری های حقوقی: در عمر کمتر از سه سال دولت سیزدهم، شاهد فعال شدن دستگاه سیاست خارجی کشورمان در مجامع بین المللی و پویایی اقدامات حقوقی در تامین منافع ملی کشورمان بودیم. برخی از مصادیق این رویکرد تحولی در سیاست خارجی عبارتند از: سفر رئیس جمهور به نیویورک و سخنرانی تبیینی، کنشگرانه و اثرگذار در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل بویژه به نمایش گذاشتن عکس سردار دلها شهید سلیمانی و تکریم روحیهی شجاعت و مقاومت، سفر دوم رئیس جمهور به نیویورک و سخنرانی تاریخی در مجمع عمومی سازمان ملل در دفاع از قرآن و نقد غرب و آمریکا، انتخاب ایران به عنوان نایب رئیس مجمع عمومی سازمان ملل.
انتخاب ایران به عنوان رئیسنوزدهمین اجلاس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر، انتخاب ایران به عنوان ریاست اجلاس خلع سلاح سازمان ملل، انتخاب ایران به عنوان رئیس منطقه ای آسیا و اقیانوسیه در سازمان بین المللی کار، انتخاب ایران به عنوان ریاست مجمع گفتگوی آسیا (ACD)، انتخاب ایران به عنوان ریاست سازمان همکاری اقتصادی (ECO)، صدور رای دادگاه بین المللی لاهه به نفع ایران و علیه آمریکا درخصوص اقدامات واشنگتن در ضبط و مصادره غیرقانونی اموال بانک مرکزی و شرکت ها و موسسات ایرانی، آزادی بیش از یکصد زندانی ایرانی و انتقال به داخل کشور ازجمله آزادی اسدالله اسدی؛ دیپلمات اسیر شده در بلژیک پس از ۵۸ ماه اسارت و ...
آنچه در این مجال اندک بیان شد، بررسی و تبیین اجمالی نتایج، آثار و برکات عزت مداری و ولایت پذیری در سیاست خارجی دولت سیزدهم بود که صدها، بلکه هزاران دستاورد غرور آفرین و امید بخش را در کوتاه مدت به ارمغان آورد و آینده ای درخشان را برای ایران عزیز نوید داد، حال اینکه ملت بزرگ ایران هنوز آثار و نتایج خسارت بار دیپلماسی التماسی و غیر انقلابی در سال های قبل را بیاد دارند.
مردم فهیم و قدرشناس ایران اسلامی با حضور میلیونی خود در بدرقه پیکر شهدای خدمت، تلاش ها و مجاهدت های خالصانه رئیس جمهورِ شهید؛ آیت الله سید ابراهیم رئیسی، وزیر انقلابی؛ شهید امیرعبدالهیان و دیگر شهدای خدمت را ارج نهادند و یاد و خاطره شان را تا ابد در دفتر افتخار و عزت تاریخ ایران ماندگار کردند.انشاء الله به فضل پروردگار، مردم با بصیرت ایران با انتخاب فردی صالح با بیشترین قرابت فکری و رفتاری به شهید جمهور، حرکت و پیشرفت شتابان آغاز شده توسط دولت سیزدهم درگام دوم انقلاب را استمرار و تداوم خواهند بخشید.
منبع:
https://www.mashreghnews.ir/news/1609862/
کد خبر 1609862تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۰
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
https://www.tasnimnews.com/fa/news/
نگاهی به ۲۹ سفر خارجی شهید رئیسی/ دیپلماسی فعال دولت
۰۸ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۳ اخبار سیاسی اخبار مجلس و دولت ایران
شهید آیتالله رئیسی رئیسجمهور در مجموع ۳۳ ماه دوران ریاستجمهوریِ خود، ۲۹ سفر خارجی داشت؛ در این گزارش با جزئیات برنامههای این سفرها آشنا میشوید.
گروه دولت خبرگزاری تسنیم: عصر روز یکشنبه 30 اردیبهشتماه بود که بالگرد حامل آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور دولت سیزدهم که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، آیتالله سیدمحمدعلی آلهاشم امام جمعه تبریز، مالک رحمتی استاندار آرزبایجان شرقی و سایر همراهان در آن حضور داشتند، دچار سانحه شد. این حادثه بعد از افتتاح سد قیز قلعهسی محصول مشترک ایران و جمهوری آذربایجان، در حالی که آقای رئیسی برای افتتاح پالایشگاه تبریز عازم این شهر بود، رخ داد.
در این گزارش، نگاهی به 29 سفر خارجی رئیسجمهورِ شهید خواهیم انداخت:
دستاورد اولین سفر؛ عضویت دائمی ایران در شانگهای
آیتالله رئیسی 25 شهریور 1400 در اولین سفر خارجی خود عازم «دوشنبه» پایتخت تاجیکستان شد. سخنرانی در اجلاس سران سازمان همکاریهای شانگهای، دیدار با رؤسای جمهور تاجیکستان، ازبکستان، بلاروس، قزاقستان و ترکمنستان و نخستوزیران پاکستان، ارمنستان و تاجیکستان اهم برنامههای رئیسی بود. امضای 8 سند همکاری در بخشهای مختلف میان ایران و تاجیکستان و همچنین حضور و سخنرانی در جمع مردم کولاب از دیگر برنامههای این سفر بود.
دولت سیزدهم , رئیس جمهوری اسلامی ایران , سید ابراهیم رئیسی , حادثه بالگرد رئیس جمهور ,
در اجلاس سران سازمان همکاریهای شانگهای با عضویت دائمی ایران در این سازمان موافقت شد. بر اساس این گزارش، ایران از سال 2005 که به عنوان عضو ناظر در سازمان شانگهای پذیرفته شده بود، درخواست تبدیل عضویت داشت و این مهم در این سفر انجام گرفت.
رئیسجمهورِ شهید در حاشیه نشست سران شانگهای، در اجلاس پیمان امنیت دستهجمعی با موضوع افغانستان دیدگاههای ایران را تبیین کرد.
دیدار با سران «اکو» و انعقاد قرارداد سوآپ گازی در عشقآباد
ترکمنستان دومین مقصد خارجی رئیسجمهور کشورمان بود؛ شهید رئیسی 6 آذر 1400 در سفری دو روزه بهمنظور شرکت در اجلاس سران سازمان همکاریهای اقتصادی اکو به عشقآباد رفت.
سخنرانی در اجلاس اکو، دیدار با رؤسای جمهور ترکمنستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، ازبکستان و آذربایجان و گفتوگو با تجار و بازرگانان ایرانی در ترکمنستان توسط رئیسی در این سفر انجام گرفت.
رئیسی در دیدار با مقامات منطقهای گفت که ایران جایگاه ویژهای برای همسایگان قائل است و توسعه روابط منطقهای را دنبال میکند.
از موارد مهم این سفر، انعقاد قرارداد سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان بود. طبق این قرارداد که در حضور رئیسی و علیاف به امضا رسید، مقرر شد سالانه یک و نیم تا 2 میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از خاک کشورمان منتقل شود.
سومین سفر خارجی؛ دیدار با پوتین در مسکو
رئیسجمهور کشورمان 29 دی 1400 با هدف دیدار همتای روس خود تهران را به مقصد مسکو ترک کرد؛ سفری که در رسانههای جهانی بازتاب متعددی داشت. رئیسی در دیدار با پوتین گفته بود هیچ محدودیتی برای توسعه روابط با روسیه نداریم و روابط ممتاز تهران-مسکو در تراز مناسبات راهبردی است و ارتقا نیز خواهد یافت.
سخنرانی در مجلس دومای روسیه و دیدار با رئیس شورای مسلمانان روسیه، فعالان اقتصادی روسیه، ایرانیان مقیم و همچنین گفتوگو و سخنرانی در جمع اساتید و دانشجویان دانشگاه ملی مسکو از برنامههای رئیسجمهور بود. در جریان حضور رئیسی در دانشگاه ملی مسکو، دکترای افتخاری این دانشگاه به آیتالله رئیسی اعطا شد.
سفر به قطر بعد از 11 سال
رئیسی 2 اسفند 1400 عازم دوحه شد؛ سفری که بعد از 11 سال در قامت ریاست جمهوری اسلامی ایران به قطر انجام میگرفت. امیر قطر در اقدامی معنادار، شخصا در فرودگاه حاضر شد و به استقبال رئیسجمهور ایران رفت؛ این اقدام از اهمیت ویژه به میهمان حکایت میکند.
دیدار با امیر و نخستوزیر قطر و ترینیداد و توباگو، حضور و سخنرانی در مجمع اوپک گازی، امضای 14 سند همکاری بین دو کشور، دیدار با ایرانیان مقیم، نشست تخصصی با تجار و فعالان اقتصادی قطری و ایرانی، امضای تفاهمنامه با ونزوئلا، ملاقات با همتای الجزایری و گینه استوایی و موزامبیک از برنامههای این سفر دو روزه بود.
شهید رئیسی در ششمین مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) یا اوپک گازی حضور یافت و سخنرانی کرد. «مجمع کشورهای صادرکننده گاز با پیشنهاد ایران و در سال 1387 تأسیس شد و ایران، روسیه، گینه استوایی، قطر، امارات متحده عربی، ونزوئلا، نیجریه، مصر، الجزایر، بولیوی و ترینیداد و توباگو در آن عضویت دارند.»
استقبال از رئیسی در قصر العلم مسقط
رئیسی 2 خرداد 1401 سفری یکروزه به عمان داشت؛ دیدار و گفتوگو با سلطان عمان، معاون نخستوزیر عمان، تجار و فعالان اقتصادی و ایرانیان مقیم عمان از برنامههای سفر رئیسجمهور به عمان بود.
در جریان این سفر 12 سند همکاری در حوزههای انرژی، سیاسی، حمل و نقل، همکاریهای دیپلماتیک، روابط تجاری و اقتصادی، علمی، محیط زیست و ورزشی میان مقامات دو کشور به امضا رسید.
حضور دوباره در ترکمنستان؛ سخنرانی اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر
رئیسی 9 تیر 1401 در اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر در ترکمنستان شرکت کرد و در دیدار با همتای ترکمنستانی خود گفت روابط تهران و عشقآباد بر اساس اعتماد متقابل به سرعت در حال گسترش است و آمادگی داریم ظرفیت سواپ گاز ترکمنستان به آذربایجان را از مسیر کشورمان افزایش دهیم.
سخنرانی در اجلاس شانگهای و امضای 17 سند همکاری با ازبکستان
رئیسی 24 شهریورماه 1401 برای حضور در اجلاس سران شانگهای به ازبکستان رفت؛ رئیسجمهور در حاشیه بیست و دومین نشست سران سازمان همکاری شانگهای همچنین با مقامات عالی ازبکستان، قزقیزستان، تاجیکستان، پاکستان، روسیه، بلاروس، چین، هند، ترکیه و دبیرکل این سازمان گفتوگو کرد.
از نکات قابل توجه این سفر امضای 17 سند میان ایران و ازبکستان در موضوعات افزایش همکاری در عرصههای کشاورزی، انرژی، گمرک، ورزشی، علمی، فناوری و نوآوری، تبادلات فرهنگی، همکاری بهداشت و درمان، عملیاتیسازی حمل و نقل بینالمللی از طریق بندر چابهار، همکاریهای محیط زیستی، توسعه صنعت گردشگری و تسهیل صدور روادید برای تجار، اعضای محافل علمی و گروههای توریستی بود.
سفر به نیویورک و حضور متفاوت در سازمان ملل متحد
شهید رئیسی 28 شهریور 1401 بهمنظور شرکت در هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد عازم نیویورک شد. دیدار با رؤسای جمهور فرانسه، بولیوی، سوییس، فنلاند، صربستان، زیمبابوه و نخستوزیران پاکستان، عراق، لبنان، ژاپن و ارمنستان از برنامههای وی بود. شهید رئیسی همچنین با دبیرکل سازمان ملل، رئیس شورای اروپا، رهبران ادیان الهی، متخصصان و کارشناسان سیاست خارجی آمریکایی، مدیران ارشد رسانههای آمریکایی و ایرانیان مقیم گفتوگو داشت.
یکی از اقداماتی که در رسانههای جهان با واکنشهای زیادی مواجه شد، بالا بردن تصویر شهید قاسم سلیمانی در جریان سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل توسط شهید رئیسی بود.
او در صحن سازمان ملل به ترور سردار سلیمانی اشاره کرد و گفت جنایت رئیس جمهور سابق آمریکا در ترور فرمانده مبارزه با تروریسم را از طریق دادگاه عادلانه دنبال خواهیم کرد.
حضور در اجلاس سیکا
رئیسجمهور 20 مهرماه 1401 به آستانه پایتخت قزاقستان سفر کرد تا در اجلاس سران کشورهای عضو کنفرانس سیکا شرکت کند.
رئیسی ضمن سخنرانی در این اجلاس، با امیر قطر و رئیس جمهور آذربایجان دیدار داشت.
دهمین سفر؛ حضور در چین
رئیسجمهور کشورمان دوشنبه 24 بهمن 1401 در سفری دوروزه به چین سفر کرد و در کاخ کنگره ملی این کشور توسط شیجینپینگ مورد استقبال رسمی قرار گرفت. چینیها بهافتخار حضور رئیسی 21 گلوله توپ شلیک کردند.
دیدار با نخستوزیر و رئیس کنگره ملی چین، حضور و سخنرانی در دانشگاه پکن، ملاقات با نمایندگان ابرشرکتهای چینی، کفت گفتوگو با اندیشمندان و فرهیختگان از جمله برنامههای این سفر بود.
شهید رئیسی در پکن آمادگی ایران برای طرح کمربند-راه را اعلام کرد و گفت ایران و چین دوستان در دوران سختی هستند.
رئیسجمهور چین به همتای ایرانی خود گفت به توسعه روابط با شما قاطعانه معتقد هستیم. در جریان حضور رئیسجمهور شهید کشورمان در دانشگاه پکن، عنوان استاد افتخاری این دانشگاه به وی اعطا شد.
در جریان آن سفر، 20 سند همکاری در زمینههای مدیریت بحران، گردشگری، ارتباطات و فناوری اطلاعات، محیط زیست، تجارت بینالمللی، مالکیت معنوی، کشاورزی، صادرات، بهداشت و درمان، رسانه، ورزش و میراث فرهنگی میان مقامات عالی ایران و چین به امضا رسید.
دمشق؛ مقصد بعدی سفر آیتالله رئیسی
رئیسجمهور شهید 13 اردیبهشت 1402 عازم سوریه شد؛ سفری دوروزه که بعد از 13 سال و بعد از جنگ داعش و تروریستها در منطقه، در کسوت مقام رئیسجمهورِ ایران به این کشور انجام میپذیرفت.
دولت سیزدهم , رئیس جمهوری اسلامی ایران , سید ابراهیم رئیسی , حادثه بالگرد رئیس جمهور ,
دیدار با بشار اسد، امضای برنامه جامع همکاریهای راهبردی و بلندمدت بههمراه 14 سند، گفتوگو با فرماندهان مقاومت، ملاقات با نخستوزیر سوریه، زیارت و سخنرانی در حرم حضرت زینب(س)، زیارت حرم حضرت رقیه(س) و دیدار با ایرانیان مقیم از جمله دیدارهای این سفر بود.
سفر به اندونزی؛
آیتالله رئیسی 2 خرداد 1402 به اندونزی سفر کرد. اندونزیها به افتخار رئیسجمهور ایران 21 توپ شلیک کردند. در این سفر 11 سند همکاری از سوی طرفین به امضا رسید. مقام عالی کشورمان با رئیسجمهور اندونزی، رئیس مجلس مشورتی این کشور و علمای اندونزیایی دیدار کرده و در اجتماع مسلمان این کشور به سخنرانی پرداخت.
سفر منطقهای پنجروزه به آمریکای لاتین
شهید رئیسی 22 خرداد سال گذشته بود که سفری مهم و پنجروزه به آمریکای لاتین داشت. ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا مقاصد این سفر بود. وی پیش از ترک تهران گفت موضع مشترک جمهوری اسلامی ایران و 3 کشور ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا، ایستادگی در مقابل نظام سلطه و مقابله با یکجانبهگرایی است.
کاراکاس پایتخت ونزوئلا اولین مقصد رئیسی بود؛ در این سفر 19 سند همکاری بین دو کشور به امضا رسید. مادورو رئیسجمهور این کشور نشان افتخار ملی ونزوئلا را به آیتالله رئیسی تقدیم کرد.
دولت سیزدهم , رئیس جمهوری اسلامی ایران , سید ابراهیم رئیسی , حادثه بالگرد رئیس جمهور , دولت سیزدهم , رئیس جمهوری اسلامی ایران , سید ابراهیم رئیسی , حادثه بالگرد رئیس جمهور ,
حضور در نشست هیئتهای عالی دو کشور، نشست هیئتهای بازرگانی، بازدید از نمایشگاه علم و فناوری دستاوردهای ایرانی در پایتخت ونزوئلا، احیای خط تولید دو محصول از خودروسازان ایرانی در این کشور، ملاقات با رئیس و روسای کمسیونهای ملی مجلس ونزوئلا، دیدار با علمای مسلمان مقیم این کشور و سخنرانی در جمع دانشجویان وئزوئلایی از برنامههای سفر فشردهی رئیسجمهور کشورمان بود.
هیئتعالی ایرانی سپس به نیکاراگوئه سفر کرد. مقامات عالی نیکاراگوئه و مردم این کشور در مراسم استقبال از شهید رئیسی حضور یافتند.
گفتوگوی دوجانبه با رئیسجمهور نیکاراگوئه، ملاقات با رئیس مجلس ملی و جمع نمایندگان مجلس این کشور و امضای 3 سند همکاری فیمابین از جمله برنامههای این سفر بود.
ورود به کوبا؛ شهید رئیسی در آخرین مقصد از سفر منطقهای خود وارد هاوانا پایتخت کوبا شد. این سفر هم 6 سند همکاری داشت که از سوی مقامات دو کشور به امضا رسید.
رئیسجمهور کوبا از شهید رئیسی استقبال رسمی بهعمل آورد و بعد از مذاکرات خصوصی، نشست مشترک تجار و بازرگانان ایرانی و کوبایی با حضور رئیسجمهور برگزار شد. همتای کوباییِ رئیسجمهورِ ایران در این دیدار گفت کشورهای مقصد سفر منطقهای شما رابطه معناداری با انقلاب ایران دارند.
همچنین روسای جمهور با تشکیل کارگروه همکاریهای فناورانه در زمینههای نانو و بایوتکنولوژی میان ایران و کوبا موافقت کردند. شهید رئیسی همچنین از خط تولید محصولات مرکز CIGB بازدید کرد.
رئیس جمهورِ فقید بعد از بازگشت این سفر منطقهای طی سخنانی اظهار داشت روابط ایران با کشورهای منطقه آمریکای لاتین پس از پیروزی انقلاب اسلامی به طور عمومی گسترش یافته، اما در یک دهه گذشته بنا به دلایلی با مشکل مواجه شده بود. لازم بود یک بازنگری در روابط با کشورهای آمریکای لاتین به عنوان یک مرکز مهم و راهبردی در جهان داشته باشیم و موانع فعال شدن و گسترش روابط را برطرف کنیم.
** سفرهای منطقهای به قاره آفریقا
20 تیرماه 1402 بود که رئیسجمهورِ شهید سفربه سه کشور آفریقاییِ کنیا، اوگاندا و زیمباوه را آغاز کرد.
کنیا اولین مقصد هیئت ایرانی بود؛ در این سفر هم ابتدا 5 سند همکاری فی ما بین به امضای دو طرف رسید.
شهید رئیسی در گفتوگو با همتای کنیایی خود گفت نگاه ما در جمهوری اسلامی ایران به آفریقا نگاه به کشورهای دارای استعداد، ظرفیت، نیروهای انسانی با استعداد، ذخایر مادی و معنوی، منابع طبیعی و معدنی است.
همچنین بازدید از خانه نوآوری و فناوری ایران در کنیا و برگزاری نشستهای عالیرتبه دو کشور از برنامههای آیتالله رئیسی بود.
وی در ادامه، وارد اوگاندا شد و مورد استقبال رسمی مقامات عالی این کشور قرار گرفت. رئیسجمهور فقید بعد از دیداربا همتای خود، با مزرعه کشت فراسرزمینی کشورمان بازدید بهعمل آورد. رئیس جمهور شهید بر آمادگی ایران برای انتقال تجربیات و تبادل دستاوردها با اوگاندا تأکید کرد.
رئیسجمهور فقید 22 تیرماه 1402 وارد زیمباوه شد و در نشست با فعالان تجاری دو کشور گفت میزان فعلی تبادلات تجاری و اقتصادی ایران و اوگاندا برای هیچ کدام از دو کشور قابل قبول نیست و این در حالی است که به راحتی میتوان میزان تجارت میان دو کشور را به 10 برابر حجم فعلی افزایش داد.
این سفر هم از اسناد همکاری بیبهره نبود و 12 سند همکاری فی مابین به امضا رسید. وی همچنین در مسجد ملی زیمباوه در نشست بینالادیانی سخنرانی کرد و سپس به تهران بازگشت.
شهید رئیسی پس از بازگشت، در فرودگاه مهرآباد گفت گسترش ارتباط با کشورهای قاره آفریقا از اهداف این سفر بود چرا که آفریقا قاره فرصتهای ارزشمند، منابع سرشار طبیعی، معادن و زمینهها و استعدادهای فراوان است.
عضویت ایران در بریکس؛ سوغات سفر رئیسی
بیستمین سفر خارجه آیتالله شهید رئیسی، به آفریقای جنوبی 2 شهریور 1402 صورت پذیرفت که آوردهی مناسبی را برای ملت ایران با خود همراه داشت.
در اجلاس سران گروه بریکس که در پایتخت آفریقای جنوبی برگزار شد، با عضویت ایران موافقت شد و ایران به بریکس پیوست.
ایده ایجاد گروه بریکس با نزدیکی 4 قدرت اقتصادی در حال ظهور جهان شامل برزیل، روسیه، چین و هند در دوران اوج یکجانبهگرایی آمریکا در اواسط دهه 1990 میلادی شکل گرفت. سابقه شکلگیری این گروه به حضور 4 عضو موسس، به سال 2001 باز میگردد و نهایتا «گروه بریک» در 16 ژوئن 2009 رسما تاسیس شد. آفریقای جنوبی نیز در 21 سپتامبر 2010 به این گروه اضافه شد و نام آن پس از پیوستن این کشور از «بریک» به «بریکس» تغییر یافت.
این گروه بیشترین سهم از تولید ناخالص داخلی جهانی (31.5 درصد) را در مقایسه با سایر بلوکهای اقتصادی از جمله گروه 7 (30.7 درصد) به خود اختصاص داده است. 46 درصد از نیروی کار دنیا، یک چهارم مساحت خشکی زمین، حدود 40 درصد از جمعیت جهان (3 میلیارد و 187 میلیون نفر در سال 2021) به اعضای فعلی این گروه تعلق دارد.
ملاقات و گفتوگو با سران چین، هند، برزیل، بنگلادش، سنگال، تانزانیا و آفریقای جنوبی از جمله برنامههای رئیسجمهور ایران در حاشیهی اجلاس بریکس بود.
شهید رئیسی پس از پایان سفر، دربارهی این دستاورد گفت ارتباط با ساختارهای موثر بینالمللی موجب تقویت قدرت سیاسی ایران نیز میشود؛ عضویت ما در گروه بریکس به صورت اتفاقی رخ نداده بلکه یک سیاست انتخابی از سوی دولت در جهت تامین منافع کشور و مردم بوده است و امیدواریم بتوانیم از این رویداد قابل توجه نهایت بهرهبرداری را در عرصههای مختلف داشته باشیم.
بر دست گرفتن قرآن در مجمع عمومی سازمان ملل
27 شهریور 1402 یکی از مهمترین سفرهای آیتالله رئیسی انجام شد؛ رئیسجمهور و هیات همراه عازم نیویورک شدند تا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد شرکت کنند. در این سفر، قابی از سید ابراهیم رئیسی به تصویر کشیده شد که همیشه ماندگار خواهد ماند.
در تابستان 1402 چندین مورد اهانت به قرآن از سوی برخی متخاصمینِ با اسلام، با حمایتِ بعضی رژیم صهیونیستی و چندین دولت غربی صورت میگرفت که خشم مسلمانان را برانگیخته بود. آیتالله رئیسی در سخنرانی مجمع عمومی سازمان ملل، آیهای از قرآن کریم را قرائت کرد و خطاب به جهانیان گفت "مفاهیم وحدت بخش و تعالیم متعالی، الهامبخش، انسانساز، جامعهساز و تمدنساز انبیا برای جوامع بشری، ابدیاند و هرگز نمیسوزند. آتش توهین و تحریف، هرگز حریف «حقیقت» نخواهد شد."
وی حین سخنرانی یک مصحف قرآن کریم را بر دست گرفت و به همگان نشان داد. این قاب از رئیسجمهورِ شهید، ماندگار شده است.
رئیسجمهورِ فقید در این سفر همچنین با مدیران رسانههای آمریکایی، جمعی از اندیشمندان سیاست خارجی آمریکایی، هیئت امنای جامعه شیعیان آمریکا، جمعی از رهبران ادیان الهی، ایرانیان مقیم و رئیس فیفا دیدار و گفتوگو داشت.
شهید رئیسی همچنین در دیدار با گوترش دبیرکل سازمان ملل گفت ایران آماده مشارکت برای گسترش صلح و امنیت در جهان و جلوگیری از ظلم به ملتهاست.
رئیسجمهور در این سفرِ چهار روزه، با سران و مقامات کرواسی، قزاقستان، الجزایر، قرقیزستان، تاجیکستان، ژاپن، سریلانکا، پاکستان، عراق، مالزی دیدار دوجانبه داشت.
بر اساس این گزارش، این سفر یک سوغات هم داشت؛ بعد از پیگیریهای دوساله دولت از طریق دادگاه لاهه، الواح هخامنشی مصادره شده از سوی دولت آمریکا به کشور مسترد شد و رئیسی این اقلام را با خود به ایران آورد. این اموال تاریخی و فرهنگی ایران شامل 3506 لوح در پنجمین مرحله استرداد در 9 صندوق بود.
دو سفر منطقهایِ دیگر
17 آبان 1402 بود که رئیسجمهورِ فقید عازم دو سفر منطقهای شد تا ضمن دیدار و گفتوگو با همسایگان شمالی، در اجلاس سازمان اکو هم حاضر شود. آیتالله رئیسی ابتدا سفری یکروزه به تاجیکستان داشت و ضمن دیدار با امامعلی رحمان همتای تاجیک خود، 18 سند همکاری را به امضا رساند.
این سفر بعد از وقوع عملیات طوفان الاقصی و جنایات شدید و بیرحمانهی رژیم صهیونیستی صورت میگرفت و شهید رئیسی در هر دیدار و سفر خارجیای به این موضوع و لزوم جلوگیری از حملات اسرائیل علیه مردم مظلوم غزه سخن میگفت و ظرفیتهای کشور را بر این مسئله بسیج میکرد. وی در ابتدای سفر نیز گفته بود که پیگیری موضوع فلسطین و غزه مهمترین محور این سفر است.
شرکت در انجمن تجاری دو کشور و دیدار با رئیس مجلس نمایندگان این کشور از سایر برنامههای این سفر یکروزه بود.
شهید رئیسی دوشنبه را به مقصد تاشکند ترک کرد تا در اجلاس اکو حضور یابد. وی در حاشیهی این اجلاس با سران ترکیه، ازبکستان و آذربایجان دیدار کرد و بر لزوم توقف حملات علیه غزه تأکید کرد.
رئیسجمهور ایران در سخنرانی خود، موضوع غزه را مورد توجه قرار داد و در اثنای ایراد سخن، متوقف شد و سکوت کرد و از سران برای قرائت فاتحه برای شهدای غزه درخواست کرد.
سفر به عربستان برای احقاق حقوق فلسطینیان
بیست و چهارمین سفر آقای رئیسی، سفر مهمی بود؛ رئیسجمهورِ شهید برای حضور در نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی عازم عربستان سعودی شد. وی پیش از سفر گفت رسیدن به یک تصمیم کاملاً عملیاتی و اجرایی درباره غزه خواست و انتظار همه مردم جهان بویژه امت اسلامی از این اجلاس است.
محمد بنسلمان ولیعهد عربستان شخصاً برای استقبال از رئیسجمهور ایران حاضر شد و با آقای رئیسی گفتوگو کرد.
وی در این سفر که بعد از احیای روابط دوجانبه در دولت سیزدهم صورت گرفت، با سران نیجریه، موریتانی، لبنان، مالزی، سوریه، مصر، سودان، قطر و عربستان دیدار و ملاقات دوجانبه داشت. این سفرِ فشرده در یکروز و ملاقاتها هم پرفشرده و بلاانقطاع بود.
شهید رئیسی در نشست مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب درباره غزه طی سخنانی اظهار داشته بود امروز ماجرای غزه رویارویی محور شرافت در برابر محور شرارت است و همه باید مشخص کنند که در کدام صف قرارگرفتهاند، دولت آمریکا را آمر و شریک اصلی جنایات صهیونیستها در 5 هفته اخیر علیه مردم مظلوم غزه معرفی کرد.
رئیسجمهورِ شهید تصریح کرد اکنون که مجامع بینالمللی تحت نفوذ آمریکا دچار بیهویتی و بیتصمیمی و بیخاصیتی شدهاند، ما باید میدان را به دست بگیریم.
وی پس از سفر، در تشریح این سفر عنوان کرد جمهوری اسلامی ایران همواره نظر روشنی درباره حقوق فلسطینیان و هویت رژیم صهیونیستی داشته است.
سفر دوباره به روسیه
بیستوپنجمین سفر خارجی رئیسیِ شهید، به روسیه صورت گرفت. وی 16 آذر 1402 عازم مسکو شد تا با همتای روس خود دیدار کند و پیش از سفر گفت درباره افزایش روابط دوجانبه گفتوگو میکنیم و موضوع فلسطین هم از جمله موارد مد نظر خواهد بود.
رئیسی در دیداربا پوتین با اشاره به همکاریهای خوب ایران و روسیه در بخشهای انرژی، کشاورزی و شرکتهای دانشبنیان، بر فراهم بودن زمینه برای برداشتن گامهایی موثرتر در توسعه همکاریها در راستای منافع دو کشور و دو ملت تأکید کرد.
سفر یکروزه به همسایه شمالغربی
آیتالله رئیسی چهارم بهمنماه 1402 در صدر هیئت عالیرتبه ایرانی به ترکیه رفت. وی در دیدار با همتای ترکیهای خود گفت اراده مسئولان دو کشور بر ارتقا و جهش در روابط بهویژه در بخش تجاری و اقتصادی است.
الجزایر، میزبان رئیسجمهورِ ایران
شهید رئیسی 12 اسفند سال گذشته برای حضور در اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز به الجزایر رفت. وی در سخنرانیِ این اجلاس گفت آمادگی تبدیل شدن به هاب انرژی و همچنین مسیری امن برای توزیع و ترانزیتِ گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف را داریم.
رئیسجمهور در این سفر نیز با سران الجزایر، تونس، موزامبیک، عراق، قطر، بولیوی دیدار و گفتوگو داشت. همچنین در مسجد جامع این کشور نیز سخنرانی و بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران نسبت به گسترش ارتباطات فرهنگی میان دو کشور ایران و الجزایر با محوریت مساجد و در راستای معرفتافزایی، علمافزایی و ایجاد وحدت و انسجام در جهان اسلام تاکید کرد.
آخرین سفر خارجیِ شهید رئیسی
شهید آیتالله رئیسی 3 اردیبهشت 1403 آخرین سفر خارجی خود را انجام داد؛ سفری به پاکستان و سریلانکا. وی پیش از عزیمت، گفته بود توسعه روابط ایران و پاکستان با اتکا به سابقه دیرینه تاریخی و تمدنی مورد تاکید مقامات عالی دو کشور است.
رئیسجمهورِ فقید مورد استقبال شهباز شریف نخستوزیر این کشور قرار گرفت و بهنشانهی دوستی میان دو کشور، یک نهال غرس کرد. این سفر بعد از هشتسال در مقام رئیسجمهورِ ایران به کشور صورت میپذیرفت.
وزیرخارجهی پاکستان به دیدار رئیسجمهورِ شهید آمد و اولین دیدار رسمی انجام شد؛ آقای رئیسی در این دیدار گفت با وجود آنکه تقویت روابط ایران و پاکستان مطلوب برخی بیگانگان نیست، اما با توجه به ظرفیتهای متنوع، متعدد و متقابل موجود روابط دو کشور اسلامی باید ناظر بر تأمین منافع دو ملت بیش از پیش گسترش یابد.
رئیسی پس از دیدار با شهباز شریف نخستوزیر پاکستان طی سخنانی ضمن تأکید بر لزوم ارتقای روابط دو کشور در تمامی سطوح و رسیدن حجم تبادلات تجاری به 10 میلیارد دلار در گام اول، مواضع دولت و ملت پاکستان در محکومیت رژیم صهیونیستی و جنایاتش را ستود و عنوان کرد منافع ایران و پاکستان در جهت منافع دو کشور تعریف میشود.
اسناد همکاری در این سفر هم بین مقامات دو کشور به امضا رسید؛ اسنادی با موضوعات «ایجاد مناطق آزاد تجاری در گذرگاههای مرزی مشترک»، «همکاری در بخش سیما و رسانه»، «همکاری در بخش بهداشت دامی»، «همکاریهای امنیتی»، «همکاری در بخش تعاون و رفاه اجتماعی»، «همکاری در بخش استاندارد» و «همکاری در بخش حقوقی و معاضدت قضایی در امور مدنی و تجاری».
در حاشیه دیدار رئیسی و شهباز شریف، یکی از خیابانهای مهم اسلامآباد که از ساختمان پارلمان این کشور آغاز میشود به اسم ایران نامگذاری شد.
رئیسی در دیدار با آصفعلیزرداری همتای پاکستانی خود تأکید کرد اشتراکات فرهنگی و مذهبی میان دو ملت ایران و پاکستان موجب تحکیم پیوندها و زمینهساز تعمیق روابط دو کشور است.
زرداری با تاکید بر علاقهمندی کشورش به توسعه و ارتقای روابط با جمهوری اسلامی ایران در همه زمینهها، بر اراده مسئولان پاکستان برای گشودن فصل جدیدی از روابط با ایران در این راستا تاکید کرد.
دیدار با روسای مجالس ملی و سنای پاکستان، فرماندهکل ارتش این کشور و همچنین سخنرانی در جمع نخبگان پاکستانی از دیگر برنامههای هیئت عالی ایرانی بود.
رئیسجمهورِ ایران بعد از اسلامآباد، به لاهور رفت و ابتدا به مزار اقبال لاهوری ادای احترام کرد. خانم «مریم نواز شریف» سروزیر ایالت پنجاب نیز به دیدار آقای رئیسی آمد و گفت تمام تلاش خود را برای گسترش بیش از پیش روابط ایران و پاکستان به کار خواهد گرفت. رئیسی سپس در در دانشگاه «جیسییو» لاهور سخنرانی انجام داد. پاکستانیها در این سفر، استقبال کاملی از رئیسجمهورِ ایران انجام دادند.
پس از سفر به ایالت پنجاب و شهر لاهور، به کراچی مرکز ایالت سند نیز سفر کرد و در بدو ورود با حضور در آرامگاه محمدعلی جناح «قائد اعظم» و پدر استقلال این کشور، با تقدیم تاج گل و قرائت فاتحه به مقام وی ادای احترام کرد. سپس رئیسجمهور کشورمان به دانشگاه کراچی قلب اقتصادی پاکستان رفت و طی مراسمی با حضور جمعی از مقامات ایالت سند، نمایندگان مجلس ایالتی و تعدادی از اعضای هیئت علمی دانشگاه، مدرک دکترای افتخاری این دانشگاه را به سید ابراهیم رئیسی اهدا کردند. آخرین برنامه شهید رئیسی در پاکستان، سخنرانی در اجتماع نخبگان، فعالان اقتصادی و علمای مذهبی کراچی بود و سپس عازم سریلانکا شد.
رئیسجمهورِ شهید چهارشنبه 5 اردیبهشتماه 1403 از سفری دوروزه و فشرده به پاکستان و برنامهها و دیدارهای متعدد، به سریلانکا کشوری در اقیانوس هند سفری یکروزه داشت. آخرین بار رئیسجمهورِ این کشور سال 1397 به تهران سفر کرده بود و سفر رئیس جمهورِ ایران بعد از چندین سال صورت میپذیرفت.
شهید رئیسی در رأس هیأتی عالی به منظور دیدار دوجانبه، افتتاح ابرپروژه اومااویا و دیگر برنامهها با استقبال نخستوزیر این کشور، وارد سریلانکا شد.
آقای رئیسی در بدو ورود به سریلانکا، به محل اجرای ابرپروژه سد و نیروگاه «اومااویا» در 230 کیلومتری شرق پایتخت این کشور رفت و به همراه رئیس جمهور سریلانکا، یکی از بزرگترین پروژههای صادرات خدمات فنی-مهندسی ایرانی را افتتاح کرد.
ابرپروژه «اومااویا» شامل دو سد به نامهای «دایرابا» و «پوهولپولا»، نیروگاه آبی 120 مگاواتی زیرزمینی، 28 کیلومتر تونلهای انتقال آب و دسترسی، سه شفت عمودی جمعاً به طول 850 متر و 23 کیلومتر خط انتقال برق است. پروژهای که فرآیند ساخت، نظارت و مشاوره آن تماماً توسط شرکت ایرانی انجام شده و هزینه ساخت آن به ارزش 500 میلیون دلار توسط دولت سریلانکا تأمین شده بود.
رئیسجمهورِ شهید در مراسم افتتاح این پروژه بزرگ، ضمن تأکید بر افزایش روابط ایران و سریلانکا، اعلام کرد ایران اسلامی با تکیه بر دانش خود در 20 کشور طرحهای بزرگ را اجرا میکند.
رئیسجمهور سریلانکا هم طی سخنانی با قدردانی از همکاری و تلاش پیمانکاران و همکاری دولت ایران در اجرای این پروژه بیان کرد بدون تکنولوژی و فناوری ایرانی، اجرای این پروژه برای ما ممکن نبود؛ شما توانستید برای آینده سریلانکا کار بزرگی انجام دهید.
بعد از افتتاح این ابرپروژه، مراسم استقبال رسمی در کاخ ریاست جمهوری سریلانکا برگزار شد. طرفین بعد از دیدار دوجانبه، 5 سند همکاری در حوزههای مختلف به امضا رساندند.
شهید آیتالله رئیسی از این فرصت برای بیان مظلومیت فلسطینیان استفاده کرد و گفت آنچه امروز از جنایات مستمر و هولناک در غزه میگذرد موجب نگرانی و حیرت همه مردم دنیا شده و سوالشان این است که چرا سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری به وظایف خود در این زمینه عمل نمیکنند؟
وی در ادامه برنامههای خود، با حضور در مسجد جامع «کالپیتی» شهر کلمبو، ضمن دیدار و گفتگو با نمازگزاران، نماز مغرب را نیز در این مسجد اقامه کرد. حضور در مساجد کشورهایی که شهید رئیسی به آن سفر میکرد، تقریباً جزو برنامههای همیشگی وی قرار گرفته بود.
این سفر بعد از انجام عملیات تنبیهیِ ایران بهنام وعدهی صادق انجام گرفت؛ شهید رئیسی پس از بازگشت، در فرودگاه گفت سفر به پاکستان و سریلانکا از قبل برنامهریزی شده بود اما برگزاری سفر در این مقطع این پیام را به منطقه و جهان داد که جمهوری اسلامی ایران کشور قدرتمندی است که هم میتواند از جایگاه اقتدار و عزت سخن خود را با دشمنان بیان کند و هم ارتباط خود را با دوستان تداوم و تحکیم بخشد.
بر اساس این گزارش، این آخرین سفر (بیستونهمین سفر) خارجی شهید سید ابراهیم رئیسی هشتمین رئیسجمهورِ ایران بود. البته قرار بود آقای رئیسی امروز (8خردادماه 1403) به عراق هم سفر داشته باشد که با شهادت وی، این امکان فراهم نشد.
انتهای پیام/
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
https://basirat.ir/fa/news/359956/
شهید آیتالله رئیسی رکورددار حضور در دانشگاهها
تاریخ انتشار : ۰۱ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۶:۱۴ ، کد خبر : ۳۵۹۹۵۶
عملکرد آقای رئیسی در حوزه آموزش عالی کشور طی مدت کمتر از ۳ سال ریاستجمهوری به واسطه اقداماتی که در عرصه علم و آموزش کشور داشت، به نحوی است که شاید بتوان او را نزدیکترین رئیس جمهور به بدنه دانشگاهی دانست.
پایگاه بصیرت / گروه سیاسی/ زینب امیدی
ایران حالا 5 روز عزادار شهیدِ جمهور خود است. باورش اگرچه سخت، اما پس از انتشار خبر سانحه هوایی بالگرد آقای رئیسی همه امیدها برای زنده ماندن هشتمین رئیس جمهور ایران و همراهان او صبح روز گذشته ناامید شد و ما رئیس جمهور خود را از دست دادیم.
او بارها به دلایل مختلف در سالهای ریاست خود میهمان دانشگاههای کشور شد. از مراسم آغاز سال نو تحصیلی هر سال و مراسم روز دانشجو گرفته تا حضور در نشست اجلاس روسای دانشگاهها، پژوهشگاهها، موسسات آموزش عالی و پارکها، بازدید از پارکهای علم و فناوری، شرکت در دو جلسه شورای عالی عتف در دو سال متوالی و حضور در آیین اختتامیه جشنوارههای خوارزمی و فارابی برای قدردانی از دانشمندان مختلف؛ تنها بخش کوچکی از اقدامات و همراهی رییسجمهور با دانشگاهیان کشور است.
دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران , سید ابراهیم رئیسی ,
رئیسی رکورددار حضور در دانشگاهها
رئیسی از سال 1400 تا کنون چیزی حدود 23 بار حضور در مراکز آموزش عالی و یا میزبانی دانشگاهیان را در دفتر کاری خود، در کارنامه کاریاش به ثبت رساند که در اینجا مروری بر مهمترین آنها خواهیم داشت.
پیش از این دانشجویان سالها بود که به حضور کم رنگ رئیس جمهور یا مسئولین دولتی در دانشگاهها عادت کرده بودند و البته گلهمند! اما پس از روی کار آمدن آقای رئیسی و بخصوص پس از پایان دوران کرونا، ما شاهد حضور پررنگ مسئولین کشور در دانشگاهها برای روز دانشجو و یا ایام انتخابات مجلس بودیم که برای دانشگاهها چیزی شبیه دمیدن یک نفسِ تازه برای انجام فعالیتهای سیاسی، فرهنگی و علمی دانشگاهی شد.
19 مهر 1400 دانشگاه تهران، آغاز سال تحصیلی
اولین حضور رسمی آیتالله رئیسی بعد از دریافت حکم ریاست جمهوری، در دانشگاه تهران برای شرکت در مراسم آغاز سال تحصیلی 1401-1400 دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور در تاریخ 19 مهر ماه بود.
سه ماه بعد دانشگاه شریف، روز دانشجو
آیتالله رئیسی پس از دانشگاه تهران کمتر از سه ماه دومین حضور خود را در دانشگاه صنعتی شریف و برای گرامیداشت روز دانشجو ثبت کرد. این مراسم پس از محدودیتهای دوران کرونا به شکل حضوری و با استقبال دانشجویان برگزار شد. نشستی چالشی، شفاف و پر سوال با رئیس جمهور که موجب شد رئیس دولت سیزدهم پای حرفها و گلایههای دانشجویان و تشکلهای دانشجویی بنشیند و به سوالاتشان پاسخ دهد.
دو ماه بعد جشنواره خوارزمی، تقدیر از برگزیدگان
پس از این دو حضور، اسفند 1400 سالن اجلاس سران میزبان آیین اختتامیه سیوپنجمین جشنواره بینالمللی خوارزمی با حضور آیتالله سید ابراهیم رئیسی بود. رییسجمهورِ شهید در این مراسم از 8 طرح برگزیده بیست و سومین جشنواره جوان خوارزمی در بخشهای تخصصی عمران، فناوریهای نانو، مکانیک، فناوریهای شیمیایی و محیط زیست با اهدای لوح و تندیس جشنواره تقدیر کرد و در این مراسم از اینکه جشنواره خوارزمی محل کشف استعدادها و جایگاه ارائه طرحهای برتر به جامعه است و میتواند امید برای اندیشمندان و به ویژه جوانان باشد صحبت کرد.
توجه به حوزه علم و دانش در سفرهای استانی
آیت الله رئیسی در دو سفر خود به خراسان رضوی و اصفهان در سال 1401 به نمایشگاه دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان استان خراسان رضوی و شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان که به عنوان اولین سازمان موسس مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری در کشور با هدف حمایت از ایجاد و توسعه شرکتهای دانشبنیان و تولید ثروت از علم راهاندازی شده است سر زد و با کارشناسان و متخصصان آنها چهره به چهره صحبت کرد.
دانشگاه علم و صنعت هم حضور رئیسی را تجربه کرد
دانشگاه علم و صنعت 13 تیر 1401 میزبان رییسجمهور و بیست و نهمین دوره آیین معرفی و تجلیل از اعضای هیات علمی و دانشجویان نمونه کشوری بود. در این مراسم 36 عضو هیات علمی و 18 دانشجوی نمونه کشوری در رشته های مختلف با حضور رییس جمهور معرفی و تجلیل شدند.
در این مراسم بود که رئیس جمهور از دانشگاهها به عنوان اتاق فکر دولت یاد کرد و برای پیشبرد اهداف دولتش بر استفاده از ظرفیتهای دانشگاهی تاکید کرد.
دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران , سید ابراهیم رئیسی ,
جشنواره فارابی و اهمیت رئیسی به علوم انسانی در کشور
مراسم بعدی که رئیسی در آن حاضر شد و مربوط به حوزه آموزش عالی و نخبگانی کشورمیشد، اختتامیه سیزدهمین دوره جشنواره بینالمللی فارابی ویژه تحقیقات علوم انسانی و اسلامی بود. رئیسی در این مراسم بر ضرورت آسیبشناسی وضع موجود در حوزه علوم انسانی تأکید میکند و تحقق علوم انسانی ترازِ انقلاب اسلامی را حائز عقبماندگیهایی میداند که باید با نگاه اجتهادی و نوآورانه عالمان و دانشمندان این عرصه جبران شود.
زنده کردن شورای عطف پس از 11 سال توسط آیت الله رئیسی
یکی از مهمترین دستاوردهای رئیسجمهور در حوزه آموزش عالی را باید احیای شورای عالی عتف آن هم بعد از 11 دانست. شورایی که براساس ماده 99 قانون برنامه سوم توسعه در شهریور ماه 83 با هدف ایجاد هماهنگی و یکپارچگی در سیاستگذاری کلان اجرایی در حوزه علوم شکل گرفت و قرار بود نقش راهبری را برای عرصه علم و فناوری کشور ایفا کند.
جلسهای که دلگرمی بزرگی برای پژوهشگران و نشان دهنده اهمیت پژوهش نزد آیتالله سید ابراهیم رئیسی بود. جلسهای که در آن کلیات طرح «نگهداشت نخبگان و مهاجرت معکوس»، «شبکه ملی آزمایشگاهی» و «محققان پسادکتری» تصویب شد.
شهریور 1401 و این بار دانشگاه امیرکبیر
رییسجمهور شهید در اولین روز اجلاس دوروزه روسای دانشگاهها، پژوهشگاهها موسسات آموزش عالی و پژوهشی شهریور 1401 نیز مهمان ویژه بود و در اولین روز این اجلاس در دانشگاه صنعتی امیرکبیر حاضر شد.
رئیسی در این اجلاس با تاکید بر نقش دانشگاهها میگوید: ما در جمهوری اسلامی دانشگاهی میخواهیم که ثمره و نتیجه آن ساخته شدن انسان عالم، دانشمند و موحد باشد که بتواند هم خودش و هم جامعه را نجات دهد؛ رسالت دانشگاههای ما تربیت انسانهای موحدِ نجاتیافتهِی نجاتبخش است.
دیدار با مدیران دانشگاه شریف در کشاکش اعتراضات 1401 دانشگاهها
مهر 1401 به واسطه شرایطی که در کشور پدید آمده بود، شاهد اعتراضاتی در کف دانشگاهها بودیم. دانشگاه صنعتی شریف نیز روز یکشنبه (11مهر) صحنه اعتراضاتی بود که حتی وزیر علوم را برای آرامکردن شرایط به این دانشگاه کشاند تا ماجرا به آرامی حل شود. اما رییسجمهور شهید 4 روز بعد از این ماجرا با مدیران دانشگاه صنعتی شریف در دفتر خود دیدار کرد تا درک بهتری از این واقعه داشته باشد.
آیت الله ابراهیم رئیسی در این نشست با حضور وزیر علوم تحقیقات و فناوری و جمعی از مسئولان دانشگاه شریف به بررسی ابعاد حوادث هفته جاری در دانشگاه شریف پرداخت و با اشاره به حرمت دانشگاه و محیط علم و آرمانخواهی گفت: هیچ شخصی مجاز به شکستن حرمت این فضای مقدس نیست و همه از مسئولان تا اساتید و دانشجویان مکلفاند برای حفظ تقدس و حرمت این محیط تلاش کنند.
دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران , سید ابراهیم رئیسی ,
دانشگاه الزهرا(س) میزبان رئیس جمهور در روز دانشجو 1401
درست در همان روزهای پر التهاب دانشگاهها و مسائلی که دستمایه شعارهایی همچون زن، زندگی، آزادی شده بود، رئیس جمهورِ شهید دانشگاه تک جنسیتی الزهرا(س) را برای حضور در گرامیداشت روز دانشجو انتخاب میکند؛ انتخابی که بسیاری آن را هوشمندانه خواندند.
آبان 1401، رئیسی میزبان روسای دانشگاهها در دفتر خود
رئیس جمهورِ شهید 8 آبان 1401 نیز در دفتر خود میزبان شماری از روسای دانشگاههای برتر کشور بود. وی در این دیدار دانشگاه را بهترین جایگاه برای بحث و گفتوگو درباره رخدادهای اخیر و ارائه راهکار میداند و میگوید شرط مهم این گفتوگوها فهم درست مسائل است.
رئیسی یک ماه پس از این دیدار، به وزارت علوم میرود و در جمع وزیر و مسئولان این وزارتخانه ضمن شنیدن گزارش عملکرد یکساله این مجموعه، رهنمودهایی برای ارتقای کیفی و کمی عملکرد این وزارتخانه ارائه میکند.
مهر 1402، دانشگاه امام صادق(ع)
رئیسی در مراسم جشن میلاد حضرت محمد مصطفی (ص) و امام جعفر صادق (ع) به دانشگاه امام صادق (ع) میرود. وی در جمع دانشجویان این دانشگاه، دانشگاهها را مرکز اندیشه و اتاق فکر دولت معرفی کرد و با بیان اینکه دانشجوی تلاشگر، استاد زبده و محتوای درسی مناسب از ضروریات تحول در دانشگاهها هستند، از نهاد دانشگاه خواست که با تدوین نظام مسائل کشور، در مسیر اجرای آن دوشادوش مجریان ایستاده و بر حسن اجرای آن نظارت کند.
مراسم آغاز سال تحصیلی 1402، دانشگاه شیراز
این بار رئیسی رویه ثابت حضور روسای جمهور در دانشگاههای پایتخت را با رفتن به دانشگاه شیراز میشکند و برای مراسم آغاز سال تحصیلی 1402 در جمع دانشجویان این دانشگاه حاضر میشود.
رئیس جمهورِ شهید در این جمع میگوید دانشگاهها نباید از اینکه دانشجو و استادی نظری مخالف آنها دارند، ابایی داشته باشند. همچنین دانشجو بعد از فارغ التحصیلی نباید احساس کند برای او شغلی نیست؛ بلکه باید زمینه کار برای دانشجو فراهم باشد.
مراسم روز دانشجو سال 1402؛ دانشگاه شهید بهشتی/ آخرین مراسم روز دانشجو با حضور رئیس جمهورِ شهید
«آقای رئیس جمهور کجا ایستادهایم؟» برنامه دانشگاه شهید بهشتی برای میزبانی از رئیس جمهور رئیسی بود. وی در این مراسم سخنان نمایندگان تشکلها و دانشجویان را شنید و در ادامه سخنرانی کرد.
رئیس جمهور با تبیین روند کشف فساد در واردات چای از سوی دولت و ارجاع آن به دستگاه قضا تاکید کرد: زیاده خواهی، سوداگری، فساد موانع قابل توجهی پیش روی دولت است اما حتما سر اژدهای هفت سر فساد را قطع خواهیم کرد.
آیت الله رئیسی با تاکید بر اینکه دانشجوی سیاسی و فعال و جریان جنبش دانشجویی، میتواند ضد استبداد داخلی و استعمار خارجی باشد، میگوید: دانشگاه میتواند در کنار مسئله شناسی برای حل مشکلات کمک کند. دانشگاه کانون فضیلت خواهی، اخلاق، ادب و کرامت انسانی و توجه به دیگران و خداخواهی و توجه به اجرای قانون و عدالت است و میتواند در این عرصه نقش آفرین باشد.جنبش دانشجویی، جنبش ضد استبداد و ضد استعمار است. دانشجوی سیاسی و فعال و جریان جنبش دانشجویی، میتواند ضد استبداد داخلی و استعمار خارجی باشد.
دانشگاه امام حسین (ع) و شرکت در جلسه دانشگاه حکمت بنیان
بهمن 1402 در نشست دانشگاه حکمت بنیان با حضور وزیر علوم، شماری از روسای دانشگاههای معین و رییس دانشگاه امام حسین (ع) شرکت کرد و در این جلسه یکی از خلأهای موجود در دانشگاهها و مراکز علمی کشور را عدم مهارتآموزی در کنار علمآموزی به دانشجویان عنوان کرد و گفت: آنچه موجب شده که دانشجو بهرغم تسلط بر فرمولها، در اجرا دچار مشکل باشد عدم توجه به مسئله مهارتآموزی در کنار علمآموزی در دانشگاههاست.
ماه رمضان 1403، دیدار دانشجویان با رئیس جمهور
رئیسی ماه رمضان امسال میزبان جمعی از نمایندگان تشکلها، جنبشها و فعالان دانشجویی بود و پای صحبتها و بیان دغدغههای آنها نشست و در ادامه درباره برخی مسائل مطرح شده توضیحاتی ارائه کرد.
این دیدار در قالب افطاری رییس جمهور با تشکلهای دانشجویی با شماری از این تشکلها از جمله تشکلهای سیاسی، بسیج دانشجوی، هیات های دانشجویی، گروههای جهادی و انجمنهای علمی برگزار شد و نمایندگان تشکلها نظرهای خود را در این جلسه به مدت سه ساعت خدمت رییسجمهور ارائه دادند.
همچنین معاون اجرایی رییسجمهوری، وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اقتصاد، راه و مسکن و شهرسازی سخنگوی دولت، رئیس شورای اطلاع رسانی دولت نیز در این جلسه حضور داشتند که این امر نشاندهنده جدیت جلسه از سوی شخص رییسجمهور بود و معاونان و وزرا دعوت شده بودند تا اگر جایی لازم شد در خصوص سوالات دانشجویان پاسخگو باشند یا اگر پیشنهادی داشتند، آن را بشنوند.
دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران , سید ابراهیم رئیسی ,
برای رئیس جمهوری که دانشگاهها را اتاق فکر دولت میدانست
آقای رئیس جمهور حالا دو روز میشود که دیگر بین مردم نیست و قطع به یقین این جای خالی برای جامعه دانشگاهی بیشتر حس خواهد شد.
رئیس جمهورِ شهید طی این سه سال رابطه دولت با بدنه دانشگاهی را ترمیم و ارتقا داد و در خاطر دانشجویان از خود تصویر رئیس جمهوری را ثبت کرد که برای شنیدن حرفها و انتقاداتشان گوش شنوا و همتی بلند برای عمل کردن دارد.
منبع: سایت بصیرت
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1403/03/02/3090681/
کارنامه موفق آیتالله رئیسی در اقتصاد به روایت بانک جهانی
۰۲ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۱ اخبار اقتصادی اخبار اقتصاد جهان
بانک جهانی به ارائه جدیدترین ارزیابی خود از عملکرد اقتصاد ایران پرداخته که از کارنامه موفق دولت آیتالله رئیسی در حوزه اقتصاد خبر میدهد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بانک جهانی در گزارشی از وضعیت اقتصادی ایران به بررسی عملکرد دولت آیتالله ابراهیم رئیسی پرداخته و از کارنامه موفق وی در عرصه اقتصاد خبر داده است.
در این گزارش آمده است که اقتصاد ایران بهرغم تداوم تحریمهای اقتصادی و تشدید شرایط نامطمئن ژئوپلیتیک به رشدی پایدار طی چهار سال گذشته رسیده است. درحالیکه بخش نفت به این رشد کمک کرده، بخش غیرنفتی بهویژه خدمات و صنعت، موتور اصلی رشد اقتصادی بوده است.
بخش تولید به سمت تأمین نیازهای داخلی سوق داده شده و این امر تا حدودی اثر تحریمهای مالی و تجاری و محدودیت دسترسی به منابع ارزی را خنثی کرده است. بخش اشتغال نیز اخیراً به سطح قبل از بحران کرونا رسیده است. سیاستهای مالی جدید بهویژه در زمینه تأمین اجتماعی و انتقال یارانه نقدی تا حدودی از اثرات شوکهای خارجی بر سطح زندگی اقشار آسیبپذیر کاسته و به رشد پایدار اقتصاد کمک کرده است.
رشد اقتصادی 5.1 درصد و بیکاری 7.6 درصد شد
بانک جهانی به جزئیات موفقیت دولت آیتالله رئیسی در اقتصاد ایران اشاره کرده و نوشته است: رشد اقتصادی ایران در نیمه نخست سال 24-2023 عمدتاً در نتیجه عملکرد بخش نفت و خدمات به 5.1 درصد رسیده است. ارزش افزوده بخش نفت به دلیل کمبود عرضه در بازار جهانی و موفقیت دولت سیزدهم در بازاریابی برای صادرات به 17.1 درصد رسیده است. بخش غیرنفتی نیز رشد قوی 3.8 درصدی داشته که باعث شد اشتغال به سطح قبل از بحران کرونا برسد. ایجاد اشتغال 2.9 درصد رشد کرد و نرخ بیکاری به 7.6 درصد رسیده که رکورد جدیدی است.
درآمد کمتر از حد انتظار دولت در هفتماهه آوریل تا اکتبر 2023 باعث شد دولت در هزینههای خود اولویتبندی کند. تنها 72 درصد درآمدهای بودجه در این دوره محقق شد. در این دوره به دلیل افت قیمت نفت تنها نیمی از درآمد نفتی پیشبینیشده محقق شد.
نرخ تورم به زیر 40 درصد رسید
در 11ماهه سال 24-2023 نرخ تورم کاهش یافت اما همچنان بالای 40 درصد باقی ماند. کاهش تورم در این دوره ناشی از کاهش انتظارات تورمی، امیدواریها به پیشرفت در مذاکرات هسته ای و سیاستهای پولی انقباضی بوده است. نرخ تورم در این دوره 41.4 درصد بوده است. بانک مرکزی برای مهار تورم اقداماتی انجام داد از جمله این که ناترازی بانکها را محدود کرد، الزامات ذخیره بانکهای پرریسک را افزایش داد و نرخ بهره و سپرده بانکی را بالا برد.
دولت رئیسی 6.5 میلیون نفر را از خط فقر بالا کشید
بین سالهای 21-2020 و 23-2022 با احیای اقتصاد، فقر در کشور کاهش یافت. طی دو سال، نرخ فقر بر اساس خط درآمدی 6.85 دلار در روز 7.4 درصد کاهش یافت و به 21.9 درصد در سال 23-2022 رسید. یعنی 6.5 میلیون نفر از این خط فقر بالا کشیده شدند. جمعیتی که در زیر خط فقر درآمدی 3.65 دلار در روز قرار داشتند نیز 2.2 درصد کاهش یافت و به 3.8 درصد از کل جمعیت کشور رسید.
نابرابری در ایران کمتر و ضریب جینی به 34.8 درصد کاهش یافت
بین سالهای 21-2020 و 23-2022، چهار دهک پایین رشد مصرف بیشتری را در مقایسه با 6 دهک بالایی تجربه کردند که به معنای کاهش نابرابری در کشور است. ضریب جینی از 35.8 درصد به 34.8 درصد کاهش یافت. ترکیبی از افزایش دستمزدها، افزایش اشتغال و توزیع یارانه نقدی به رشد مصرف و کاهش فقر در ایران کمک کرده است.
این گزارش در ادامه به برخی مشکلات ساختاری اقتصاد ایران اشاره کرده و نوشته است: اقتصاد ایران همچنان با شوکهای ساختاری مواجه است که بر روند توسعه پایدار کشور تأثیر میگذارد. تحریمها انتقال تکنولوژی و سرمایهگذاری برای رشد تولید و بهرهوری را محدود کرده است.
یارانههای انرژی و پایین نگهداشتن قیمت کالاهای دیگر باعث ایجاد عدم تعادل بین عرضه و تقاضا و مصرف بیرویه شده و این مسئله بار مالی سنگینی را بر دولت تحمیل کرده و به ضرر محیطزیست تمام شده است. فرصتهای شغلی محدود و تورم بالا بر قدرت خرید مردم تأثیر گذاشته است. تخمین زده میشود 40 درصد خانوارها در وضعیت آسیب پذیری قرار داشته باشند به این معنی که اگر شوکی را تجربه کنند وارد وضعیت فقر شوند.
پیرشدن تدریجی جمعیت، مهاجرت نیروی ماهر و کاهش نرخ تورم نهتنها بر رشد اقتصادی تأثیر میگذارد؛ بلکه صندوقهای بازنشستگی را نیز تحتفشار قرار میدهد. چالشهای مالی مثل کمبود سرمایه بخش بانکی و کمبود نقدینگی دورنمای رشد اقتصادی بخش خصوصی را محدود میکند.
نرخ تورم به روند نزولی خود ادامه میدهد
این گزارش با ترسیم چشمانداز اقتصاد ایران ادامه داد: انتظار میرود رشد اقتصادی به 2.8 درصد در سالهای 2024-25 و 26-2025 برسد. رشد قابل توجه تولید و صادرات نفت که در سال 24-2023 شاهد بودیم در این دوره تعدیل میشود و این مسئله بر بخش غیرنفتی نیز تاثیر میگذارد. تقاضای ضعیف جهانی، تحریمها، کمبود انرژی، محدودیتهای نقدینگی، کاهش سرمایه گذاری وتنش های ژئوپلتیک بر این چشم انداز تاثیر میگذارند. نرخ تورم به روند نزولی خود ادامه میدهد.
تراز حسابهای جاری در وضعیت مازاد قرار دارد که به نظر میرسد مازاد تراز این حسابها تحت تاثیر کاهش قیمتهای جهانی و رقابت در بازار بین المللی به تدریج کاهش یابد. پیش بینی میشود فقر به روند نزولی خود البته با شیب کمتر ادامه دهد. جمعیت فقرا در خط درآمدی 6.85 دلار 3 درصد دیگر طی سه سال آینده کاهش مییابد.
انتهای پیام/
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
http://www.irdiplomacy.ir/fa/news/2026194/
نگاهی به کارنامه سیاست خارجی حسین امیرعبداللهیان
بمب اتمی می تواند پشتوانه سیاست خارجی باشد
۰۱ خرداد ۱۴۰۳ | ۰۶:۰۰ کد : ۲۰۲۶۱۹۴ اخبار اصلی پرونده هسته ای
احمد بخشایش اردستانی می گوید: زبان گفتوگو، مذاکره و دیپلماسی غربیها و بهویژه آمریکاییها با یک کشور هستهای کاملا متفاوت است، کمااینکه از مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در دوره دونالد ترامپ، پرسیده بودند چرا با وجود آنکه کره شمالی پروندههای متعددی دارد، اما سیاست فشار حداکثری در قبال ایران اجرا میشود و او گفته بود که چون کره شمالی یک قدرت هستهای است و نمیتوان وارد بحران با این کشور شد. دوباره به بحث برگردیم. مرحوم حسین امیرعبداللهیان سعی داشت در نهایت تلاش و کوشش همه تصمیمها و ریلگذاری مراجع ذیربط و بالادستی را در حوزه هستهای، منطقهای و دیگر پروندههای سیاست خارجی به نتیجه برساند.
بمب اتمی می تواند پشتوانه سیاست خارجی باشد
دیپلماسی ایرانی: با وجود آنکه کانون توجه رسانهای و سیاسی پس از شهادت سیدابراهیم رئیسی و هیئت همراه به شخص رئیسجمهور بازمیگردد، اما در این بین فقدان حسین امیرعبداللهیان هم میتواند آثار و تبعاتی را برای عرصه سیاست خارجی به دنبال داشته باشد، به ویژه آنکه وزارت امور خارجه در دوران حضور او و در مقام قیاس با دیگر وزارتخانههای کابینه سیزدهم، موفقتر ظاهر شد. اما در این بین نکته مهمی که نباید نادیده گرفته شود وضعیت حساس منطقه خاورمیانه در سایه جنگ حماس و اسرائیل و همچنین آینده مذاکرات هستهای در فقدان سکاندار سیاست خارجی کشور است. لذا این سؤال مطرح است که نبود حسین امیرعبداللهیان میتواند به خلأ جدی در عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران منجر شود؟ هرچند که به دنبال شهادت او و با تصویب هیئت دولت، علی باقریکنی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه به عنوان سرپرست این وزارتخانه و کمیته بینالملل انتخاب شد، ولی قدرت عمل دولت موقت و سرپرست وزارت امور خارجه نیز ملاک تحلیل خواهد بود. لذا برای بررسی این نکات به گپ و گفتی با احمد بخشایشاردستانی، نماینده مجلس شورای اسلامی در ادوار نهم و دوازدهم نشستهایم. در ادامه گفتوگو با این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم، سعی شده که کارنامه سیاست خارجی مرحوم حسین امیرعبداللهیان هم به بوته تحلیلی اجمالی گذاشته شود که ماحصلش را از نظر میگذرانید.
در دو سال و نیمی که حسین امیرعبداللهیان، سکاندار سیاست خارجی ایران بود، چه ریلی برای دیپلماسی ایران تعریف شد؟
به نظر میرسد که باید روند را برعکس ببینیم.
چطور؟
چون سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره وزارت مرحوم حسین امیرعبداللهیان با نقاط عطف مختلفی مواجه بود که این شرایط بود که ریلگذار سیاست خارجی ما شد.
مشخصا چه مسائلی؟
احیای روابط ایران و عربستان سعودی یا مهمتر از آن، اتفاقی که طی هشت ماه گذشته سیاست خارجی ایران، منطقه و جهان را تحت تأثیر قرار داده و آن هم جنایت و کشتار رژیم صهیونیستی در نوار غزه است. به هر حال طی این مدت منطقه یک نقطه عطف را تجربه کرد که بر روی سیاست خارجی ما هم اثرگذار بود. بهخصوص آنجا که رژیم صهیونیستی نیروهای مستشاری ما را هم به شهادت میرساند که باعث رویارویی مستقیم ما با صهیونیستها برای اولین بار شد. البته باید یادآور شد که پاسخ محکم، قاطع، سریع و در عین حال هوشمندانه ایران به صهیونیستها قدری به بهبود مسیر دیپلماسی ایران هم کمک کرد. چون باید بپذیریم که سیاست خارجی ما در سطح منطقه در تعارض با رژیم صهیونیستی قرار دارد و در سطح فرامنطقه با آمریکاییها و به همین دلیل این پاسخ قاطع ما سبب شد که قدرت چانهزنی ایران افزایش پیدا کند تا جایی که آمریکاییها طی روزها و هفتههای اخیر وارد مذاکرات با ما در عمان شدند تا تنش در این نقطه باقی بماند و بحران بیش از این تصاعد پیدا نکند. در این بین مرحوم حسین امیرعبداللهیان هم بهجد تلاش داشت که ریلگذاری سیاست خارجی در مسیر تنشزدایی قرار بگیرد. نباید فراموش کنیم که طی هشت ماه گذشته بعد از عملیات طوفانالاقصی در ۷ اکتبر، مرحوم امیرعبداللهیان سفرهای منطقهای و فرامنطقهای متعددی را در دستور کار قرار داده بود که جنگ فراگیر در منطقه روی ندهد؛ هرچند ترجیعبند آن مرحوم (امیرعبداللهیان) این بود که وضعیت منطقه و جهان به سمت بحران فراگیر پیش میرود، اما مرتبا با سفرهای منطقهای و فرامنطقهای سعی داشت به سهم خود تنش فراگیری در منطقه روی ندهد. لذا به نظر من اتفاقاتی مانند جنگ و جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، تقریبا هشت ماه پایانی سیاست خارجی ایران و محور تحرکات مرحوم امیرعبداللهیان را به خود اختصاص داده بود.
در بحث هستهای چطور؟! کارنامه مرحوم امیرعبداللهیان در دو سال و نیم گذشته برای مذاکرات هستهای را چگونه میبینید؟
در بحث مذاکرات هستهای، انصافا ایشان تلاشهای خود را داشتند، هرچند این وظیفه مشخصا بر عهده علی باقریکنی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه و مذاکرهکننده ارشد و مسئول گفتوگوهای هستهای بود که اکنون سرپرست وزارت امور خارجه شده است. با این حال مرحوم امیرعبداللهیان هم بشخصه و به سهم خود سعی میکردند از ظرفیت در اختیار برای بهبود مسیر و پیشرفتن مذاکرات استفاده کند، کما اینکه به مذاکرات اخیر در عمان اشاره کردم. البته جا دارد اینجا این را هم اشاره کنم که اساسا ریلگذاری مذاکرات هستهای در دست وزیر امور خارجه و وزارت امور خارجه نبوده و نیست، بلکه مرجع بالاتر درخصوص آن تصمیمگیری میکنند و در این میان مرحوم امیرعبداللهیان، آقای باقریکنی و وزارت امور خارجه تنها مجریان تصمیمهای مراجع بالادستی هستند.
با این حال گفته میشد که حسین امیرعبداللهیان هرچه از دوره وزارتشان میگذشت به شکل پررنگتری قائل به مذاکرات و حلوفصل بحران پرونده هستهای از طریق گفتوگو و دیپلماسی بود، کما اینکه مشابه قرائت را برای علی باقریکنی هم متصورند؛ آیا آن مرحوم در این دو سال و نیم از وزارت خود به تغییر نگاه در امر دیپلماسی و مذاکره رسیده بود؟
طبیعتا هر فردی با تجربیات بیشتر به یک نگاه پختهتر میرسد. در ضمن حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه بود و اصلا راه دیگری برای وزیر امور خارجه و وزارت امور خارجه جز مذاکره و دیپلماسی وجود نداشته و ندارد. پس نباید اینگونه برداشت کنیم که حسین امیرعبداللهیان ضد مذاکره، ضد برجام یا ضد گفتوگو بود. همین مرحوم امیرعبداللهیان، معاون ظریف در دولت حسن روحانی بود و باید دستورات او را اجرا میکرد. هرچند که اختلافنظرها باعث شد ایشان از وزارت امور خارجه به مجلس شورای اسلامی نقل مکان کند. اما زمانی که به عنوان وزیر امور خارجه دولت مرحوم رئیسی هم انتخاب شد، علیرغم تمام اختلافات با دولت روحانی و آقای ظریف مرتبا جلسات مشترکی را با شخص ظریف و همچنین دیگر وزرای امور خارجه در مسائل گوناگون داشت و از آنها مشورت و نظر میخواست؛ جلسات متعددی را هم با کارشناسان، اساتید دانشگاه و دیپلماتها داشت. با اهالی رسانه و روزنامهنگارها هم تعامل میکرد. پس نباید برداشت ما برداشت غلطی باشد؛ بله امکان دارد آقای امیرعبداللهیان یا آقای باقریکنی بعد از آنکه در سمتهای اجرائی وزارت امور خارجه قرار گرفتند و مسئول مستقیم مذاکرات شدند، نگاه متفاوتی از قبل پیدا کردند و سعی داشتند از پتانسیل و ظرفیت خود برای به نتیجه رسیدن پرونده هستهای و مذاکرات استفاده کنند که کاملا طبیعی است؛ اتفاقا اگر غیر از این بود باید شک میکردیم. اما باز هم تأکید میکنم مرحوم امیرعبداللهیان یا قبلتر از آن آقای ظریف و هر شخص دیگری باید سیاستهای مراجع بالادستی را اجرا کنند. یعنی آن چیزی که نهایتا در شورای عالی امنیت ملی برای مذاکرات هستهای ترسیم میشود باید توسط سکاندار سیاست خارجی پیش گرفته شود، کما اینکه در دوره مرحوم امیرعبداللهیان هم چنین بود. البته من هم منکر گفته شما نیستم که شاید ایشان هر چه تجربیات بیشتر در سمت وزارت امور خارجه پیدا میکرد، تمایل و اشتیاق بیشتری برای مذاکرات با طرف آمریکایی و اروپایی داشت که هرچه زودتر این مناقشات حلوفصل شود. البته هدف امیرعبداللهیان هدف خیری بود. چون میخواست تحریمهای ظالمانه غربیها که به ناحق سفره و معیشت مردم را درگیر کرده است، هرچه زودتر برداشته شود و اتفاقا اینجاست که جا دارد جمهوری اسلامی ایران هرچه زودتر به توان هستهای نظامی دست پیدا کند... .
جناب اردستانی این مصاحبه جای دعوای قدیمی من و شما درباره بمب اتم نیست؛ محور بحث حسین امیرعبداللهیان است.
اتفاقا نکته همینجاست وقتی به واسطه مصاحبههای متعدد با شما و یا به قولتان دعواهایی که با هم بر سر توان هستهای نظامی یا بمب اتم داشتیم، مرتبا با من تماس میگرفتند و گلایه میکردند که چرا شما روی این مسئله آنقدر پافشاری و اصرار دارید و این میزان از حاشیه را برای پرونده هستهای جمهوری اسلامی ایران ایجاد میکنید، در صورتی که من معتقدم اگر پیشتر به نقطه هستهای نظامی رسیده بودیم، در این دو سال و نیم مرحوم امیرعبداللهیان دچار این میزان از چالش در عرصه سیاست خارجی نبود. بنابراین با توجه به تجربیات دوره ظریف و مرحوم امیرعبداللهیان جا دارد هرچه زودتر به بمب اتم برسیم تا به عنوان یک پشتوانه بسیار محکم در عرصه دیپلماسی به وزرای امور خارجه بعدی کمک کند.
زبان گفتوگو، مذاکره و دیپلماسی غربیها و بهویژه آمریکاییها با یک کشور هستهای کاملا متفاوت است، کمااینکه از مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در دوره دونالد ترامپ، پرسیده بودند چرا با وجود آنکه کره شمالی پروندههای متعددی دارد، اما سیاست فشار حداکثری در قبال ایران اجرا میشود و او گفته بود که چون کره شمالی یک قدرت هستهای است و نمیتوان وارد بحران با این کشور شد. دوباره به بحث برگردیم. مرحوم حسین امیرعبداللهیان سعی داشت در نهایت تلاش و کوشش همه تصمیمها و ریلگذاری مراجع ذیربط و بالادستی را در حوزه هستهای، منطقهای و دیگر پروندههای سیاست خارجی به نتیجه برساند.
منظور شما کدام پروندههاست؟
در وزارت امور خارجه پرونده زیاد است، اما من مشخصا به دو دستاورد اخیر آن مرحوم (امیرعبداللهیان) اشاره کنم که یکی از آن دستاوردها به همین سفر امیرعبداللهیان و مرحوم رئیسی به آذربایجان غربی و شرقی برای افتتاح سد مشترک با جمهوری آذربایجان و با حضور الهام علیاف منجر شد. باید در نظر داشت که با ابتکار عملی که در دولت رئیسی انجام شد و قرار شد از ظرفیتهای ژئوپلیتیکی و سرزمینی ایران استفاده شود تا جمهوری آذربایجان به نخجوان وصل شود و به همین واسطه بود که آن طرح کذایی دالان زنگزور عملا از دستور کار خارج شد. در سایه همین ابتکارات بود که این سد مشترک با جمهوری آذربایجان افتتاح شد. دستاورد اخیر دیگر تلاشهای مرحوم امیرعبداللهیان در حوزه بندر چابهار بود که ایشان سعی میکردند دوباره ظرفیت این بندر ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی ایران مجددا به محور مذاکرات تهران و دهلی نو بازگردد و نهایتا این تلاشها جواب داد و قرارداد ۱۰سالهای با طرف هندوستانی دوشنبه هفته گذشته به امضا رسید.
به محور راهبردیتری در بررسی کارنامه وزارتی امیرعبداللهیان بپردازیم. برخی معتقدند که در دوره وزارت امور خارجه آن مرحوم «تلاقی» میدان و دیپلماسی به «همپوشانی» میدان و دیپلماسی منجر شد. ارزیابی شما دراینباره چیست؟
به هر حال باید بپذیریم که آقای حسین امیرعبداللهیان نماد محور مقاومت در جبهه دیپلماسی بود؛ بنابراین آن مرحوم سعی میکرد آنچه را در صحنه میدان روی میدهد، در عرصه دیپلماتیک به یک برگ برنده و اهرم فشار تبدیل کند تا محور مقاومت موفقتر باشد. نقطه عطف این تلاشها هم همین تحولات و تحرکات هشتماهه پس از عملیات طوفانالاقصی بود که ایشان مرتبا در سفر به کشورهای منطقهای و فرامنطقهای بودند و با پشتوانه برتری نظامی محور مقاومت سعی میکرد دستاوردهایی در عرصه سیاست خارجی داشته باشد.
و چقدر موفق بودند؟
حالا اینکه آن مرحوم چقدر موفق بودند یا نبودند بحث دیگری است! ببینید بحران منطقهای و جهانی ناشی از کشتار و جنایت رژیم صهیونیستی در نوار غزه آنقدر پیچیده، بغرنج و عمیق است که حتی کشورهایی مانند آمریکا هم تاکنون در مذاکرات و میانجیگریهای خود موفق نبودهاند. پس مسئله این نیست که ما بخواهیم میزان موفقیت مرحوم حسین امیرعبداللهیان را در این مذاکرات بسنجیم، چون فعلا هیچکس موفق نبوده است. باید اذعان کرد که منطقه و جهان در هشت ماه گذشته یک دوره جدید و بیسابقهای را تجربه میکند که هیچ کسی و هیچ کشوری قادر به مدیریت و کنترل آن نبوده است. از طرف دیگر در دوره مرحوم حسین امیرعبداللهیان نهادهای نظامی داخلی و کشورهای محور مقاومت هم حمایت قاطعی از ایشان داشتند و به قول شما آن دوگانه میدان-دیپلماسی کنار رفته بود و نوعی همپوشانی، همکاری، همسویی و همراهی متقابل بین دو سوی سیاست خارجی و میدان روی داده بود که به یک سینرژی و همافزایی رسیده بود و شرایط به جایی رسید که دیگر میدان و دیپلماسی یکی شد، تا آنجا که موضعگیریهای مرحوم حسین امیرعبداللهیان بهمثابه موضعگیری محور مقاومت در منطقه و جهان بود؛ بنابراین به باور من در دوره مرحوم حسین امیرعبداللهیان در دوسالو نیم گذشته چون دوگانه میدان و دیپلماسی کنار رفته بود، ایشان به شکل بهتری توانسته بودند از برتریهای میدانی برای پرکردن دست دیپلماسی استفاده کند.
با توجه به آنچه گفته شد، در سؤال و جوابها به پروندههای متعدد سیاست خارجی ورود کردیم، اما نکته اینجاست که با توجه به شرایط حساس منطقه پس از جنگ حماس و اسرائیل و همچنین موضوع مذاکرات در عمان و دیگر پروندههای باز در عرصه سیاست خارجی، فقدان امیرعبداللهیان میتواند خللی در عرصه دیپلماسی ایجاد کند؟
بههیچعنوان... .
چرا؟
چون پیرو آنچه قبلا گفتم، تمام عملکرد وزیر امور خارجه و وزارت امور خارجه از طرف نهادهای بالادستی مانند شورایعالی امنیت ملی تعیین و ترسیم میشود.
با این حال وزن یک وزیر امور خارجه هم ملاک است و دراینبین باید اذعان کرد که در بین وزرای امور خارجه دولت سیزدهم انصافا امیرعبداللهیان یک سر و گردن بالاتر بود و توانسته بود در مقام قیاس با دیگر اعضای این کابینه، قدری موفقتر ظاهر شود.
بله، ولی مسئله باعث نمیشود که در خلأ و فقدان امیرعبداللهیان مسئله سیاست خارجی با مشکل مواجه شود. کشور نظام دارد و نظام هم ولیفقیه دارد. تا زمانی که ایشان هستند، کارها طبق روال پیش میرود. در ضمن در تجربه ۴۵ساله گذشته جمهوری اسلامی ایران ما از این دست بحرانها کم نداشتهایم. الحمدلله نظام کاملا تجربهدیده و کارآزموده است و میداند در بحرانها چه کند. البته این نکات به معنای آن نیست که برای شخص حسین امیرعبداللهیان احترام قائل نباشیم. ایشان هم واقعا در طول وزارت امور خارجه زحمات شایانی را برای سیاست خارجی کشیدند و سعی داشتند منافع و امنیت ملی محقق شود و دراینبین آن مرحوم از هیچ تلاشی دریغ نکرد، اما با تمام احترامی که برای مرحوم حسین امیرعبداللهیان یا مرحوم سیدابراهیم رئیسی داشتیم، قطعا نظام جمهوری اسلامی ایران باید به مسیر خود ادامه دهد و بهراحتی از این گردنه و بحران هم عبور خواهد کرد. افزون بر اینها سیاست ما در قبال کشورهای همسایه، در قبال پرونده هستهای، در قبال مذاکرات با غرب و آمریکا، در قبال تحولات منطقهای، توان دفاعی و نظامی، محور مقاومت و... همه چیز روشن و مسیر تعریفشده است. در این دو ماه، دولت موقت آقای مخبر هم در همین مسیر حرکت میکند. در کنار آن ما افراد نخبه، باسواد و تحصیلکرده در روابط بینالملل و علوم سیاسی هم کم نداریم. انشاءالله که در دولت بعدی هم فرد شایستهای سکاندار سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
بهعنوان نماینده مجلس دوازدهم این سؤال را از شما میپرسم که اکنون این گزاره مطرح است که به دلیل خلأ همزمان رئیس دو قوه مقننه و مجریه امکان دارد آغاز به کار مجلس آتی به تأخیر بیفتد که... .
بههیچوجه چنین چیزی مطرح نیست و به صلاح هم نیست که چنین چیزی مطرح باشد... .
به چه دلیل؟
چون کار مجلس در حوزه قانونگذاری و حسن اجرای قوانین و نظارت بر عملکرد دیگر نهادها عملا متفاوت از حوزههای اجرائی و حیطه کار دولت است. اتفاقا در این شرایط ما نمایندگان مجلس دوازدهم باید با قدرت هرچه بیشتر و در موعد مقرر کار خود را آغاز کنیم، اما نکته مهمی که دراینمیان باید به آن اشاره کنم، این است که به دلیل شرایط کنونی واقعا باید این دعواهای سیاسی و اختلافات بر سر تعیین رئیس مجلس و هیئترئیسه هرچه سریعتر کنار گذاشته شود و در کمترین زمان ممکن به یک گزینه برای ریاست مجلس دست پیدا کنیم تا به قول شما نظام با خلأ همزمان رئیس دو قوه همراه نباشد. حتی من تأکید میکنم که باید قبل از آغاز به کار مجلس دوازدهم رایزنیها و تصمیم نهایی برای تعیین رئیس مجلس گرفته شود و دراینبین خواص، نخبگان، احزاب و جریانهای سیاسی کشور هم باید بیشازپیش تلاش کنند و اختلاف نظرها و انتقادات خود را کنار بگذارند و به دولت موقت کمک کنند. همچنین وزنکشی مجلس و دولت هم موقتا کنار گذاشته شود. ما باید دست به دست هم بدهیم تا در این بازه ۵۰روزه به شکل احسن انتخابات پرشور ریاستجمهوری زودهنگام برگزار شود و دولت مستقر شود. واقعا شرایط اقتصادی و معیشتی و همچنین وضعیت حساس منطقه و جهان در عرصه سیاست خارجی اجازه نمیدهد که بخواهیم با بداخلاقیهای سیاسی یا اختلافات حزبی، جریانی و جناحی در این بحران هزینه بیشتری برای نظام ایجاد کنیم./شرق
کلید واژه ها: احمد بخشایش اردستانی ایران آمریکا مذاکرات برجام بمب اتم حسین امیرعبداللهیان
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
http://www.irdiplomacy.ir/fa/news/2026225/
گفتمان رئیس جمهور رئیسی
چراغ عدالت خواهی همچنان روشن خواهد بود
۰۲ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۴ کد : ۲۰۲۶۲۲۵ اخبار اصلی اخبار داخلی
غفور کریمی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: مداقه و بررسی سخنرانی های دکتر رئیسی در سازمان ملل و سایر رخدادهای داخلی و بین المللی نشان از بهره گیری و استفاده مکرر از واژه عدالت و صفت عادلانه است. این میزان تکرار واژگان مبین محوریت مفهوم عدالت در گفتمان شهید ابراهیم رئیسی است. او عدالت را یکی از ستون های اصلی بنای تشیع و فرهنگ ملت بزرگ ایران و یکی از مولفه اساسی برای زندگی انسان معاصر و نقطه مشترک تمام ادیان ابراهیمی معرفی و صلح و امنیت پایدار را با عدالت در پیوند عمیق با هم می دانست و صراحتاً بیان می داشت اجرای عدالت در گرو تامین حقوق همه ملت ها است و در صورت عدم تحقق آن، صلح و امنیت جهانی به مخاطره خواهد افتاد.
چراغ عدالت خواهی همچنان روشن خواهد بود
دیپلماسی ایرانی: بیشک فقدان ناگهانی رئیس جمهوری خدوم، دکتر ابراهیم رئیسی و وزیر امور خارجه، دکتر امیرعبداللهیان، ضربه ای جبران ناپذیر به منابع انسانی انقلاب است. ماحصل نگاه مشترک، قرابت دیدگاه انقلابی این دو فقید شهید، قاب و شمایل دیپلماسی خارجی ایران را شکل داده که توصیف و تفسیر آن در این سطور محدود امکان پذیر نخواهد بود و تثبیت و تحکیم افکار وی بر عهده ی نظام حاکمیتی و سیستم آموزشی است.
سیاست خارجی دولت شهید رئیسی میراث دار تنش های امنیتی مشدد دوران دولت قبل بود. از جمله این بحران ها می توان به نتایج ناشی از خروج یکجانبه و ناگهانی ایالت متحده از برجام، تلاش های دولت ترامپ برای تشدید امنیتی سازی برنامه هسته ای، منازعات نیابتی ایران و ایالات متحده در سوریه و عراق، درج نام سپاه پاسداران در لیست گروه های تروریستی آمریکا و تلاش در بسط این گزاره به اتحادیه اروپا و سایر متحدین، کاهش تعهدات هسته ای ایران، ترور شهید سردار قاسم سلیمانی در عراق به دستور مستقیم ترامپ، خرابکاری اسرائیل در تاسیسات هسته ای و نیز ترور شهید محسن فخری زاده دانشمند هسته ای و فرد موثر و فعال در پیشبرد برنامه هسته ای ایران، اشاره کرد. این تنش ها باعث شده بود که موضوع حفظ امنیت در گفتمان سیاست خارجی دولت مرحوم رئیسی برجسـته و پررنگ باشد.
رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه فقید موفق شدند با همیاری هم صورت بندی جدیدی از عناصر گفتمانی در حوزه سیاست خارجی را به نمایش بگذارند. جایگزینی و تبیین عنصر عدالت خواهی بجای مفهوم کلاسیک برد-برد در حفظ منافع جهت احقاق حقوق ملی و منطقه ای ملت ایران، تغییراتی شگرف و موثر در آرایش عناصر گفتمانی دستگاه دیپلماسی نظام است که به واسطه جاری سازی اندیشه های شهید رئیسی به منصه ظهور رسید. در این گفتمان، ایران به نیروی امنیت ساز و درمقابل، ایالات متحده به عنوان مخل و مصدع امنیت و مانعی در مسیر نیل به امنیت جمعی و منطقه ای بازنمایی و به قدرت های فرامنطقه ای و همچنین دوّل هم راستای آن، تحمیل و تفهمیم شد.
مداقه و بررسی سخنرانی های دکتر رئیسی در سازمان ملل و سایر رخدادهای داخلی و بین المللی نشان از بهره گیری و استفاده مکرر از واژه عدالت و صفت عادلانه است. این میزان تکرار واژگان مبین محوریت مفهوم عدالت در گفتمان شهید ابراهیم رئیسی است. او عدالت را یکی از ستون های اصلی بنای تشیع و فرهنگ ملت بزرگ ایران و یکی از مولفه اساسی برای زندگی انسان معاصر و نقطه مشترک تمام ادیان ابراهیمی معرفی و صلح و امنیت پایدار را با عدالت در پیوند عمیق با هم می دانست و صراحتاً بیان می داشت اجرای عدالت در گرو تامین حقوق همه ملت ها است و در صورت عدم تحقق آن، صلح و امنیت جهانی به مخاطره خواهد افتاد.
به زعم دکتر رئیسی معیار اساسی برای ساخت جهانی بهتر، عدالت است، معیاری که با فقدان وی مسکوت نخواهد ماند و گفتمان عدالت خواهانه اسلام تا شکل دهی و تثبیت به عنوان نظامی بین المللی، راه خود را ادامه خواهد داد.
کلید واژه ها: دولت سیزدهم سید ابراهیم رئیسی حسین امیرعبداللهیان